Tweede jurylid van de Beste Griek 2018 bekendgemaakt

Jurylid Eline Skarveli met chef-­kok Orfas Antigoni uit Lesbos tijdens de Vakantiebeurs Utrecht 2018.

Was in december de populaire maître Dimitris Eustratiadis al benoemd tot goodwill ambassadeur (en jurylid), dan komt daar nu een tweede deskundige van formaat bij: Eleni Skarveli. Als directeur van Visit Greek Benelux (Griekse verkeersbureau) weet zij als geen ander Griekenland te vertegenwoordigen op het gebied van toerisme en gastvrijheid. De Griekse gastronomie hoort daarbij en Eleni is als connaisseur en fijnproever zeer goed in staat te beoordelen wat goed en vooral niet goed is. Aan haar hebben we dus een kritisch jurylid.

Tijdens de Vakantiebeurs stelden we Eleni een paar vragen:

Favoriete gerecht
“Heel eenvoudig. Verse vis, citroen, olijven. Gegrilde inktvis, bijvoorbeeld. Heerlijk. Mijn moeder was expert in het maken van eenvoudige gerechten. Haar gevulde wijnbladeren waren subliem. Ze komt uit Kassos, bij Karphatos, daar heb je hele kleine, fijne wijnbladeren die bijzonder geschikt zijn voor moeders dolmadakes.”

Beste restaurant in Athene
“Er zijn inmiddels vijf restaurants in Athene met een Michelin-­ster. Daarmee volgt men de trend van city break gecombineerd met shoppen en gastronomie. Athene is er klaar voor.”

En in Nederland?
“Als jurylid noem ik natuurlijk niet mijn favoriete Griekse restaurant. Maar ik wil wel een voorbeeld geven van een zaak die het in alle opzichten heeft begrepen: Vork & Mes in Hoofddorp. Geen Grieks restaurant, wel mediterrane invloeden. Ambiance, bediening en eten zijn er perfect!”

Waarom jurylid
“Omdat er meer aandacht moet komen voor de Griekse keuken. Innovatie is hard nodig, rebranding is een voorwaarde. De Italiaanse restaurants hebben met hun moderne trattoria die slag al gemaakt. Nu wij nog. Kwaliteit en service is bij de Griekse restaurants al verbeterd. Nu moeten we investeren in trendy sfeer en authentieke keuken. Nog te vaak hoor ik dat de Griek vooral bekend staat om veel, veel, veel voor weinig geld. Maar wat op het bord komt is niet altijd goed en zeker niet typisch Grieks.”