Culinair

De Beste Griek 2018

Griekenland Magazine schrijft voor de derde keer op rij een culinaire wedstrijd uit. Voor 2018 is het thema: De Beste Griekse Kok. Het gaat er om wie het lekkerste, meest authentieke Griekse (streek)gerecht maakt; met eerlijke ingrediënten, ambachtelijk en met passie bereid. Dit keer is er geen publieksverkiezing maar gaat een echte vakjury de winnaar aanwijzen.

De nominatie gaat beginnen!

Lees er meer over in het herfstnummer van Griekenland Magazine, of bekijk hier alvast het artikel.


Meer weten over eerdere De Beste Griek-verkiezingen? 

Hier kun je de artikelen nog eens teruglezen.

Beste Griek 2014          Beste Griek 2016


RECEPT

Lychnarakia

Zoete kaaspasteitjes (Oost-Kreta)

Deze lychnarakia (lampjes) lijken wat op kleine olielampjes. Honing, citroen en kaneel geven de pasteitjes een delicate smaak. Heel geschikt als dessert, gebak of brunchgerecht. Recept voor ongeveer 25 stuks.

Voor het deeg

  • 1 zakje droge gist
  • 3 eetlepels lauwe melk
  • 75 ml extra vierge olijfolie
  • 75 gram gesmolten boter
  • 125 gram suiker
  • 2 kleine eieren
  • 1 mespunt zout
  • 3 eetlepels dikke yoghurt
  • 500 gram bloem

Voor de vulling

  • 440 gram romige ricotta
  • 100 gram mascarpone
  • 2 eierdooiers
  • 2 eetlepels (tijm) honing
  • 6 eetlepels suiker
  • 2 theelepels citroenrasp

 

  • 2 eierdooiers, losgeklopt met water
  • kaneel
  • poedersuiker

Bereiding

Los de gist op in de lauwe melk en laat staan. Klop met de mixer de olie, gesmolten boter en suiker romig. Voeg een voor een de eieren toe en klop die erdoor. Voeg zout, yoghurt en het gistmengsel toe. Zeef de bloem en voeg dit langzaam toe aan het botermengsel. Meng met de handen goed oor elkaar en kneed alles tot een soepel, zacht deeg. Laat het deeg afgedekt rusten en rijzen. Maak in een grote kom de ricotta fijn met een pureestamper. Meng de mascarpone, eierdooiers, honing, suiker en citroenrasp erdoor en meng tot een homogeen mengsel. Verwarm de oven voor op 180 graden en beboter de bakplaat. Rol het deeg dun uit en snijd er ongeveer 25 cirkels van 10 centimeter uit. Leg in het midden van ieder deegrondje een bergje kaasvulling en vouw de randen van het deeg als een opstaand bakje om de vulling heen. Knijp daarbij het deeg tot puntjes, zodat de ronde taartjes eruitzien als een kroontje. Bestrijk ze met eierdooier, bestuif ze met wat kaneel en bak ze in 25 minuten in de voorverwarmde oven gaar en mooi lichtbruin. Laat ze afkoelen en bestrooi ze met poedersuiker.

(Uit: Griekenland – Het kookboek van Rianne Buis)


RECEPT

Tsipoura sto fourno

Goudbrasem ‘royal’ uit de oven

  • 4 goudbrasems
  • olijfolie
  • sap van 1 citroen
  • peper en zout
  • 4 takjes rozemarijn
  • 250 g kerstomaten

Koop de vissen gegut (zonder ingewanden) en geschubd (zonder schubben). Spoel ze goed onder stromend water. Verwarm de oven voor op 190 graden. Leg de goudbrasems in een grote braadslede. Giet er royaal olijfolie over en voeg het citroensap toe. Kruid met peper en zout. Wrijf het citroensap, de olie en de kruiden goed in de vissen. Leg op elke vis een schijfje citroen en een takje rozemarijn. Zet de braadslede in de voorverwarmde oven en laat de vis in ongeveer 25 minuten gaar worden. Leg er na 15 minuten de trostomaten bij.

Serveer bij dit pure gerecht bijvoorbeeld een salade van gekookte andijvie.

Uit: Mijn Griekse keuken. Gul & gastvrij. Efgenia Karampatakis, Lannoo € 24,99


RECEPT

Psari sto fourno

(Vis uit de oven) 

Benodigdheden

  • 1 kilo in plakken gesneden vis naar keuze
  • 2 à 3 teentjes knoflook
  • 1 citroen
  • 6 tomaten
  • Zout, peper
  • Witte wijn
  • 3 grote uien
  • Gehakte peterselie
  • Olijfolie

Bereiding

Pel de tomaten en snij ze in grote blokjes (laat er 3 ongepeld over), pers de teentjes knoflook en snij de uien (naar keuze in blokjes of ringen). Doe de vis in een ovenschaal en voeg hier de peper, zout en citroensap aan toe. Doe nu een kopje olie en de gesneden uien in een pan en laat de uien licht bruin worden. Doe er tomaat, knoflook en wijn bij (naar smaak). Kook de saus ongeveer 45 minuten. Snij de overgebleven 3 tomaten in plakjes. Doe nu het gekookte mengsel bij de vis, voeg daar ook de ui en de plakjes tomaat aan toe. Besprenkel dit met wat peterselie en doe er wat olie op. Plaats de vis in een matig warme oven (160 graden) en dien het na ongeveer 45 minuten warm op.


RECEPT

Baklava

(Zoet gebak)

Benodigdheden:

  • 1/2 kilo flinterdun bladerdeeg
  • 2 kopjes fijngesneden amandelen of walnoten of pistachenoten
  • Boter
  • Suiker
  • Kaneel
  • Honing
  • Kruidnagels

Bereiding

Meng één eetlepel kaneel, 1/2 kopje suiker en de amandelen. Vet een ovenschaal met boter in en leg er een paar met boter ingevette vellen bladerdeeg in. Leg nu een laagje van het notenmengsel op het bladerdeeg, weer wat bladerdeeg, en weer wat van het mengsel, enzovoort. Als laatste met een paar vellen afdekken (6-8 vellen) en snijd er met een mes ruitjes in. Besprenkel het geheel met een beetje water en bak de baklava een uur in een voorverwarmde oven (160 graden). Maak ondertussen een siroop, door in een pan 2 kopjes water, 3 kopjes suiker, 1 kopje honing, een theelepeltje kruidnagels en wat kaneel te doen. Laat dit 15 minuten hard koken. Als alles klaar is, snijd de baklava dan in vierkantjes en giet de siroop eroverheen.

(bron: Griekskoken.nl)