Recept: Lychnarakia

Zoete kaaspasteitjes (Oost-Kreta)

Deze lychnarakia (lampjes) lijken wat op kleine olielampjes. Honing, citroen en kaneel geven de pasteitjes een delicate smaak. Heel geschikt als dessert, gebak of brunchgerecht. Recept voor ongeveer 25 stuks.

Voor het deeg

  • 1 zakje droge gist
  • 3 eetlepels lauwe melk
  • 75 ml extra vierge olijfolie
  • 75 gram gesmolten boter
  • 125 gram suiker
  • 2 kleine eieren
  • 1 mespunt zout
  • 3 eetlepels dikke yoghurt
  • 500 gram bloem

Voor de vulling

  • 440 gram romige ricotta
  • 100 gram mascarpone
  • 2 eierdooiers
  • 2 eetlepels (tijm) honing
  • 6 eetlepels suiker
  • 2 theelepels citroenrasp

__________________

  • 2 eierdooiers, losgeklopt met water
  • kaneel
  • poedersuiker

Bereiding

Los de gist op in de lauwe melk en laat staan. Klop met de mixer de olie, gesmolten boter en suiker romig. Voeg een voor een de eieren toe en klop die erdoor. Voeg zout, yoghurt en het gistmengsel toe. Zeef de bloem en voeg dit langzaam toe aan het botermengsel. Meng met de handen goed oor elkaar en kneed alles tot een soepel, zacht deeg. Laat het deeg afgedekt rusten en rijzen. Maak in een grote kom de ricotta fijn met een pureestamper. Meng de mascarpone, eierdooiers, honing, suiker en citroenrasp erdoor en meng tot een homogeen mengsel. Verwarm de oven voor op 180 graden en beboter de bakplaat. Rol het deeg dun uit en snijd er ongeveer 25 cirkels van 10 centimeter uit. Leg in het midden van ieder deegrondje een bergje kaasvulling en vouw de randen van het deeg als een opstaand bakje om de vulling heen. Knijp daarbij het deeg tot puntjes, zodat de ronde taartjes eruitzien als een kroontje. Bestrijk ze met eierdooier, bestuif ze met wat kaneel en bak ze in 25 minuten in de voorverwarmde oven gaar en mooi lichtbruin. Laat ze afkoelen en bestrooi ze met poedersuiker.

Kalí órexi

(Uit: Griekenland – Het kookboek van Rianne Buis)