Filoxenia winnaar De beste Griek 2018

“Het restaurant is mijn familie, mijn familie is het restaurant”. Zo luidt het levenslied van Kostas Bampatsias, de trotse winnaar van de titel De beste Griek. Telkens voegt hij de daad bij het woord en haalt vader Georgios uit de keuken, vraagt moeder Theodora en broer Apostolis erbij voor de fotosessie. Ze zijn nooit uit beeld bij hem. Die familie was al belangrijk in Trikala, zijn geboortestad in de Griekse bergen maar nu nog meer in het Zandvoort al aan de zee waar hij zijn restaurant uitbaat. En dan is er natuurlijk Lianne, zijn Hollandse vrouw. Samen vormen ze het management van Greek Cuisine Filoxenia.

Kostas en Lianne Bampatsias daarnaast Peter van Riel

Ook Lianne beaamt dat familie voor haar belangrijk is: “Zelf heb ik alleen nog twee zussen. Maar in 1991 ben ik tot mijn Griekse familie toegetreden. Daarvoor was ik nog nooit in Griekenland geweest. Maar mijn vriendin in Den Haag had een Grieks vriendje en zo heb ik Kostas leren kennen.” Voor Kostas is de vraag ‘hoe belangrijk is familie voor je’ een zinloze vraag. “Familie is er gewoon. Daar begint het mee en daar eindigt het mee. Zo was dat in Trikala en zo is het hier. Ik vond het best even spannend om mijn Hollandse vriendinnetje voor het eerst mee te nemen. Maar dat was vrees om niks. Want de familie nam haar liefdevol op.” Lianne: “Mijn schoonmoeder was meteen weg van me en dat is altijd zo gebleven.”
Moeder Theodora bestiert nog elke dag de keuken, klein van stuk maar ze staat haar mannetje, met een snelheid waar je van duizelt. “Mijn familie komt eigenlijk helemaal niet uit een culinaire hoek”, zegt Kostas, “alles is met deze generatie begonnen. Zo zijn de recepten ontwikkeld, sommige echt uit de familie van moeder afkomstig. Wat ik thuis leer van mijn ouders probeer ik eerst uit en daarna komen ze op het menu van het restaurant.” Lianne is inmiddels ook al de hele dag in de keuken te vinden en hoopt langzaam de rol van schoonmoeder over te nemen: “Heel geleidelijk is dat gegaan, aanvankelijk  stond ik vooral in de bediening, ook omdat ik mij eerst op de kinderen heb gericht. Nu die wat groter zijn kan ik samen met Theodora de regie in de keuken nemen en dat lukt goed.”

Het pand aan de Haltestraat 49 Zandvoort

Zandvoort
Dat het horecaleven een zwaar leven is beamen Kostas en Lianne in koor. “Maar als je dan zoals gisteren met 130 gasten het Grieks paasfeest viert met alles erop en eraan, dan vergeet je de moeheid en geniet je volop.”

Voor het echtpaar is hard werken normaal. De beloning komt niet van de bankrekening maar uit de voldoening. Was de prijs van De beste Griek 2018 een verrassing na twee keer finaleplaats maar net geen winnaar? Kostas:”Gehoopt wel maar niet verwacht. Toen ik het hoorde in Amsterdam was ik alleen maar dankbaar. Vooral omdat er zoveel mensen op ons hebben gestemd. Mooi waren ook de vele reacties op de nominatie en later de toekenning. Talloze berichtjes en felicitaties. Mensen die spontaan herinneringen ophaalden aan de begintijd van Filoxenia. Want je moet weten: ik was destijds wel verliefd geworden op dit plaatsje aan de Noordzee maar realiseerde me niet dat het maar drie maanden zomer is hier. De eerste seizoenen zijn we bijna failliet gegaan. Maar we kregen veel steun van de Zandvoortse mensen die al snel vaste gasten werden.”

Reizen
Hoe gaat Filoxenia de onderscheiding waarmaken? “We gaan verder op deze weg. Vooral met veel enthousiasme. Want we genieten nog elke dag van het werk, het contact met de gasten, de voldoening is groot. Ons doel is om de mensen tevreden te stellen”, zegt Kostas. En zijn Lianne vult aan: “We zien de onderscheiding als een bevestiging maar ook als een stimulans om het nog beter te doen. Want het kan altijd beter. De uitdaging zit in de vernieuwing uit Griekenland. Onlangs leerde een Griekse kok ons hoe ze daar de Italiaanse risotto in een Griekse vorm gieten. Het is een soort Griekse paella geworden. Staat nog niet op de kaart, maar gaat wel komen.”

Moeder en schoondochter aan het werk in de keuken

En zo eindigt het gesprek zoals het begon: hoe kunnen we de lat nog hoger leggen? Ambities genoeg bij dit Grieks-Nederlandse echtpaar.  En niet alleen om het restaurant naar een hoger plan te tillen. Ze gaan zelfs iets met reizen doen. De eerste is al volgeboekt meldt Lianne vol trots: “Het wordt een groepsreis met een aantal vaste gasten naar het geboortegebied van Kostas in Epirus.”

Na afloop speldde de burgemeester Kostas de versierselen van de gemeente op. Een extra compliment. En toen kon de wijn weer vloeien en werden de tafels nog eens voorzien van Griekse lekkernijen. Het bleef nog lang onrustig aan de Haltestraat in Zandvoort.


De uitslag van de derde editie van De beste Griek is als volgt:
Op nummer drie is geëindigd Restaurant Odyssey II in Geldermalsen met 322 stemmen.
gevolgd door Restaurant Thalassa in Roosendaal met 635 stemmen. Winnaar Filoxenia kreeg 1203 stemmen.
De beste Griek is een initiatief van Griekenland Magazine en heeft als doel de Griekse keuken in Nederland en Vlaanderen op een hoog niveau te brengen. De jury heeft bepaald dat begin 2019 de nominatieronde begint voor de vierde aflevering van De beste Griek. Lees er meer over in dit blad.

Greek Cuisine Filoxenia is te vinden aan de Haltestraat 49 in Zandvoort en is elke dag geopend. Reserveren via 023-5734920 of www.filoxenia.info Parkeren kan een probleem zijn en kost 5 euro per 2 uur. Trein vanuit Amsterdam is ook mogelijk.