‘May you stay forever young…’

Concertverslag Nana Mouskouri, 27 november DeLaMar theater Amsterdam

Tekst- Petra Mens-Omtzigt
Beeld- Stefanie Uit den Boogaard

Wat later dan gepland begon dan eindelijk het forever young-concert van Nana Mouskouri in Amsterdam ter gelegenheid van haar 60-jarig jubileum. De zaal was op een enkele plaats na vol. Van overal en nergens waren mensen naar Amsterdam gekomen om deze weergaloze vedette nog een keer te zien optreden. Ik heb met Grieken en Duitsers gesproken die haar overal achterna reizen; een van hen heeft maar liefst meer dan 600 concerten over de hele wereld bijgewoond. Bij het betreden van het podium werd Nana aan de arm ondersteund door een van bandleden en naar de microfoon begeleid. Hoewel je natuurlijk weet dat deze grand dame onlangs 84 is geworden, deed verder niets aan haar uiterlijk vermoeden dat dit toch wel een behoorlijke leeftijd is. Het concert werd ingeleid door een prachtige film waarin de carrière van Nana en haar concerten in chronologische volgorde de revue passeerden. Al vrij snel aan het begin van het concert was Nana genoodzaakt het publiek te vragen geen flits te willen gebruiken bij het fotograferen, omdat dit haar duidelijk uit haar evenwicht bracht. Vervolgens bracht ze vele, verschillende liedjes ten gehore onder begeleiding van een grandioos spelende band. En hoewel bij sommige liedjes niet elke noot meer feilloos gehaald kon worden, wist haar band de onvermijdelijke onnauwkeurigheidjes professioneel op te vangen. Het publiek scheen het niet te deren; steeds werden er tijdens de liedjes bloemen naar het podium gebracht en kreeg ze staande ovaties tussen de liedjes door. Zo bracht ze liedjes van sterren zoals o.a. Elvis Presley, Amy Whinehouse, Bob Dylan en Leonard Cohen ten gehore, maar ook oude evergreens zoals het Amazing Grace dat door haar in een nieuw, modern jasje gestoken was en voortreffelijk werd gezongen. Een half uur langer dan gepland duurde het concert en het verbaasde me dat Nana zonder een pauze te nemen aan een stuk door bleef zingen. Bij sommige liedjes gaf ze er trouwens blijk van nog steeds te beschikken over een enorm uithoudingsvermogen en wist ze haar stem heel lang aan te houden wat tot grote bewondering bij het publiek leidde. Uiteraard trakteerde ze het Nederlandse publiek uit dank op “de grote stille heide” dat door veel mensen uit volle borst werd meegezongen. Het leverde haar aan het einde van het concert een minutenlange staande ovatie op.Het broze en breekbare van Bob Dylan’s nummer en tevens de naam van haar wereldtour Forever Young wist Nana goed weer te geven. De prachtige tekst had door niemand beter gezongen kunnen worden:

May your heart always be joyful
May your song always be sung
And may you stay
May you stay forever young