Nieuwe Albanië-reisgids

Buurland van Griekenland in de belangstelling.

“Er is nog zoveel ongebaand en ongezien, zoveel te ontdekken.” Dat schrijft Yvonne van Osch, auteur van Albanië, in haar voorwoord bij deze nieuwe Dominicus-landengids. De overzichtskaart is nog niet helemaal bijgesteld: sinds februari heet het vroegere Macedonië nu Noord-Macedonië.

Het Griekse buurland aan de Adriatische Zee mag zich de laatste tijd verheugen in een groeiend aantal toeristen. Zo vliegt Transavia tegenwoordig drie keer per week rechtstreeks van Schiphol naar de hoofdstad Tirana. De auteur geeft een levendig beeld van het vele natuurschoon – “heerlijke kustlijn, bergen van een magnifieke schoonheid”. Dat heel Albanië volgens Van Osch bovendien een archeologische goudader is, komt ruimschoots aan bod. Het kleine Balkanland kent een woelig verleden met vele overheersers waaronder de Ottomaanse. Tijdens het communistische bewind onder dictator Enver Hoxha, die tot 1985 veertig jaar lang met ijzeren vuist heerste, zijn weliswaar veel moskeeën en kerken afgebroken of voor andere doeleinden gebruikt, maar die zijn nu zo veel mogelijk hersteld.

Na ruime aandacht voor geschiedenis, kunst en cultuur volgen gedetailleerde reisbeschrijvingen van en rond de hoofdstad Tirana, het bergachtige noorden en het zuiden, inclusief de ‘Albanese Rivièra’ die steeds populairder wordt.

Achterin vind je praktische info over o.a. accommodatie, wandelen en fietsen. Wie zich tenslotte zorgen maakt over veiligheid wordt gerustgesteld door Yvonne van Osch: “Albanië is een opmerkelijk veilig land, zeker gelet op de minder gunstige naam die Albanezen in het buitenland hebben. Zelfs als vrouw alleen kun je ongestoord en zonder angst met het openbaar vervoer.”

Foto: De ambassadeur van Albanië neemt de gids in ontvangst

Yvonne van Osch

Albanië

Gottmer. € 21,99

(W.v.R.)