Zangkoor Filomila zingt 10 jaar Griekse liederen

13 oktober 2019

De dirigent is echt Grieks, de liederen zijn echt Grieks en de bouzouki-speler is ook echt Grieks. Maar de leden van het Grieks koor Filomila zijn -bijna- allemaal Nederlanders.
Het enige meerstemmige Griekse zangkoor in Nederland viert dit jaar het 10-jarig bestaan. In 2009 richtten enkele enthousiastelingen het Grieks zangkoor Filomila op. En met succes, want het koor bestaat nog steeds en telt nu ruim 20 leden. Onder leiding van dirigent Yiorgos Moutsiaris repeteren de koorleden elke week op de donderdagavond in Amsterdam en treedt het koor enkele keren per jaar in het land op.
Filomila betekent ‘vriend van het lied’ en natuurlijk houden alle koorleden van zingen. De amateur-zangers en zangeressen hebben óók allemaal op een of andere manier een band met Griekenland, de meeste leden vinden het fijn om in Griekenland op vakantie te gaan.

In de loop van de jaren heeft het koor zich een uitgebreid en gevarieerd repertoire van bijna honderd liederen eigen gemaakt. Rebetika, traditionele en modernere volksliederen, licht en wat zwaarder. Natuurlijk de heel bekende liederen die ook in Nederland bekend zijn geworden door populaire artiesten als Nana Mouskouri, Trio Hellenique, Demis Roussos en Vicky Leandros. Maar ook de liederen die elke Griek kan meezingen zoals Strose to stroma (het ‘officieuze Griekse volkslied’), Warka sto jalo en Ximeroni. En daarbij een aantal serieuze liederen zoals die van de Epitafios van Mikis Theodorakis. Sowieso zingt het koor veel liederen van deze inmiddels 94-jarige wereldberoemde componist en dirigent. Andere componisten waar Filomila liederen van zingt zijn Manos Hadzidakis en Dionysis Savvopoulos.

Toekomstplannen
Filomila kijkt met tevredenheid terug op de afgelopen tien jaren en gaat op dezelfde muzikale voet verder. Men streeft naar een kleine uitbreiding van het aantal leden – zowel tenoren, bassen, alten als sopranen zijn welkom om het koor te versterken. Kennis van de Griekse taal is handig maar niet noodzakelijk, want op de muziekbladen staan de teksten niet alleen in het Grieks, maar ook fonetisch. Voor wie Grieks wil leren is het zingen in Filomila overigens een prima mogelijkheid om de kennis van de Griekse taal uit te breiden en toe te passen!
Het koor heeft een uitnodiging om volgend jaar op het eiland Lesbos op te treden. Ook is men van plan om tijdens enkele van de vele optredens van Griekse zangers en zangeressen op Nederlandse podia muzikale ondersteuning te bieden.

Volg Grieks koor Filomila op Facebook: www.facebook.com/griekskoorfilomila. Alle optredens worden op Facebook aangekondigd. Voor meer informatie zie de Website: www.filomila.nl.