Muziek uit het Griekenland van goden en titanen


Ga met korting naar het Concertgebouworkest!

Het Concertgebouworkest speelt in januari 2020 heel veel muziek die geïnspireerd is door Griekse mythes. We wanen ons weer in het Griekenland uit de tijd van goden, titanen en orakels. Op school leren we allemaal dat de Griekse beschaving de bakermat is van de Europese cultuur. Bij een bezoek aan Griekenland kun je je ook heel goed voorstellen hoe het landschap als decor kon dienen voor de meest dramatische verhalen. De bergen, de eilanden, het water – alles was even mooi als nu, alleen de bewoners waren… anders.

Spectaculair multimediawerk
Tijdens de concerten van 17 en 19 januari 2020 staat Prometheus centraal, de gevallen held uit Aischylos’ Prometheus geboeid. Zijn verhaal inspireerde de componist Aleksandr Skrjabin meer dan honderd jaar geleden tot een spectaculair multimediawerk, in de tijd dat multimedia nog uitgevonden moest worden. Door zijn gigantische bezetting – het is voor orkest, koor, piano solo en lichtklavier – wordt Skrjabins Prometheus bijna nooit uitgevoerd. En al helemaal niet met de steeds veranderende kleuren en lichteffecten die de componist voor zich zag. Dankzij jarenlang onderzoek van de Amerikaanse Skrjabin-expert Anna Gawboy kan het Concertgebouworkest ons nu laten zien hoe Prometheus uitgevoerd moet worden mét lichtklavier. Voor het eerst in Europa! Het werk wordt ingeleid met muziek die Beethoven schreef voor het ballet Die Geschöpfe des Prometheus en het humorvolle trompetconcert Dramatis personae van de Australische componist Brett Dean.

Hemeltergend mooi
De Griekse tragedieschrijver Euripides stonk enorm uit zijn mond, zo wordt beweerd. Maar hij kon prachtig schrijven. Alkestis en andere verhalen waarin hij de vrouwelijke psyche zo mooi beschreef, waren vooral een bron van inspiratie voor componisten in de zeventiende en achttiende eeuw, zoals Händel, Rameau, Gluck en Mozart. Het leverde hemeltergend mooie opera’s op. Op 22, 23 en 24 januari 2020 speelt het Concertgebouworkest delen daaruit, bijgestaan door de Franse dirigent François-Xavier Roth en de geweldige Duitse sopraan Anna Lucia Richter.

Bloedstollende thriller
Op 30 en 31 januari 2020 ontmaskeren we met zijn allen Oedipus, de koning van Thebe die – zonder het te weten – zijn vader vermoordde en met zijn moeder trouwde, en zo rampspoed over zijn stad bracht. De tragedie van Sophocles inspireerde Stravinsky tot zijn bloedstollende opera-oratorium Oedipus Rex. Een bloedstollende thriller! Het Concertgebouworkest voert het uit met Pierre Bokma als de spreker die ons in onze eigen landstaal vertelt wat er gebeurt, terwijl het koor en een aantal beroemde solisten hun teksten in het Latijn zingen. In hetzelfde programma klinkt Giuseppe Verdi’s Ouverture ‘La forza del destino’ – dat door Stravinsky geciteerd wordt – en het opdrachtwerk Ariadne van de in oktober overleden Nederlandse componist Theo Verbey.

Beleef deze concerten met 25% korting!
Wilt u een of meerdere concerten uit de reeks Mens & Mythe bijwonen? Het Concertgebouworkest biedt lezers van Griekenland Magazine 25% korting op de kaartprijs! Ga naar de website van het Concertgebouworkest, kies het concert dat u wilt bezoeken, selecteer een of meerdere stoelen en vul in het winkelmandje de actiecode CO2001GM om de korting te ontvangen.

Bekijk de trailer op YouTube: