De Beste Griek 2020: de uitslag!

Irodion in Capelle aan den IJssel voor de tweede keer gekozen tot de beste!

In 2016 ging de oorkonde al eens naar Capelle aan den IJssel. In 2020 is het weer raak: Grieks Specialiteitenrestaurant Irodion in Capelle aan den IJssel is De Beste Griek 2020 en mag deze prestigieuze titel gedurende twee jaar dragen.

De vierde editie van de wedstrijd De Beste Griek uitgeschreven door Griekenland Magazine was weer een daverend succes. Na drie afleveringen (2014, 2016 en 2018) is deze culinaire wedloop inmiddels een begrip geworden. Ook het stemmen kreeg een nieuwe dimensie en even leken het wel echte fanclubs die aan het mailen of posten sloegen.
Als onafhankelijk blad maken we ons sterk voor een goede kwaliteit van de Griekse restaurants in Nederland en België. De wedstrijd moet worden gezien als een stimulans aan de koks en restaurateurs om de Griekse keuken naar een hoger plan te tillen. Dat is in het belang van de restaurants zelf, maar vooral van de trouwe gasten die hun eigen Griek met zoveel enthousiasme hebben genomineerd.

Het recept is even bekend als beproefd. Elke twee jaar mogen de lezers van Griekenland Magazine hun favoriete restaurant nomineren. Dat deden ze ook dit jaar in groten getale. Aan de jury was het de opdracht om een longlist samen te stellen en de restaurants langs een kritische meetlat te leggen. Ook dat was een hele opgave want de liefhebber van Griekse cuisine kan in Nederland en ook Vlaanderen steeds beter aan zijn trekken komen. Niet vreemd dus dat een Antwerps restaurant (Mandraki) dit jaar in de top vijf terecht kwam. Bij de hoogst genomineerden is de jury, al dan niet incognito, op bezoek geweest. Er werd onder meer beoordeeld op authenticiteit, kwaliteit, gastvrijheid, wijnkeuze en sfeer. Inderdaad, niet altijd even subjectief te noemen. Maar wees gerust, de jury weet wel waar ze het over heeft.

En toen werd begin december 2019 de shortlist vrijgegeven waarop gestemd kon worden. Dat deden onze lezers massaal, via Facebook maar ook per e-mail. Na sluiting van de stembus op 31 december kon de balans op worden gemaakt. Er werden in totaal 1.927 stemmen uitgebracht. Daarvan ging 36,2% naar Grieks Specialiteitenrestaurant Irodion in Capelle aan den IJssel. Grieks restaurant Mandraki in het Vlaamse Antwerpen kreeg 23%  van de stemmen. Op de derde plaats eindigde Olympia Kitchen Bar in Rotterdam met 19,3%. Er werden 1,2 % ongeldige stemmen uitgebracht.

Irodion won in 2016 al eens de felbegeerde titel. Eigenaar Kostas Christodoulou zag in 2018 met lede ogen aan hoe concurrent Filoxenia in Zandvoort er met de hoofdprijs vandoor ging. Sindsdien heeft hij niet stilgezeten. “We hebben het restaurant helemaal gemoderniseerd en de kaart naar een hoger plan gebracht”, aldus een zielsgelukkige Kostas Christodoulou.
De redactie feliciteert Irodion met deze erkenning, maar brengt ook gelukwensen over aan de tweede en derde plaatsen: Mandraki en Olympia. Eind 2021 volgt een nieuwe nominatieronde. Doe je best en zorg dat je erbij bent!

De jury bestond uit De Gulle Griek (Sancha Schuurs), Griekenland Magazine (Peter van Riel) en Van Splunter Media (Jaap van Splunter).

Meer informatie over Irodion vind je op hun website: irodioncapelle.nl.

In het komende Lentenummer van het Griekenland Magazine volgt een uitgebreid verslag van de verkiezing met reacties van onze lezers op onze Facebook pagina www.facebook.com/griekenlandmagazine.