Mastiha, Tranen der Goden

Het eiland Chios in de Egeïsche Zee is rijk aan veelzijdig natuurschoon maar ook aan historie. Maar Chios staat ook om nog iets heel anders bekend, en dat is om de hars van de Mastiha-boom, in het Nederlands Mastiek genoemd. Er is namelijk maar één plek op de wereld waar juist die Mastiek-boom groeit die een uniek natuurproduct levert.

Deze vloeibare hars wordt ook wel liefkozend de ‘Tranen van de Goden’ genoemd door de Grieken. De verse hars wordt opgevangen in doeken die op de grond zijn gelegd, zodat de hars kan stollen door de warme zon. Vervolgens wordt de gestolde hars verzameld en schoongemaakt. Hoewel Mastiha-bomen in het hele Middellandse Zeegebied voorkomen, worden ze alleen in het zuiden van Chios systematisch gekweekt om de hoogste kwaliteit Mastiha-hars te produceren.


Tegenwoordig hebben vooral de geneeskrachtige antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen van Mastiha de laatste jaren meer aandacht gekregen.
Mastiha wordt namelijk ingezet bij maag-, darm-, mond- en huidproblemen. Andere aandoeningen zoals de ziekte van Crohn en het prikkelbare darmsyndroom worden steeds meer erkend. Hoewel conventionele medicijnen beschikbaar zijn om de symptomen te verlichten, zijn veel van die medicijnen beperkt in effectiviteit of hebben ze bijwerkingen. De interesse in Mastiha is dus niet voor niets gegroeid.

Ook voor de huid heeft de Mastiha-hars bijzondere helende eigenschappen. Naast de bescherming tegen bacteriën en schimmels, helpt de hars je huid sneller te herstellen van beschadigingen en wondjes. Door de unieke Chios-productielocatie hebben alle producten het PDO- en Unesco-predicaat ontvangen. Bovendien is Mastiha geregistreerd als een kruidengeneesmiddel bij de European Medicine Agency (EMA).

Integra International BV uit Groenlo is distributeur van Mastiha producten. Via www.chiosmastiha.nl en www.masticshop.nl kunnen de unieke producten worden verkregen. Alle producten zijn gebaseerd op natuurlijke ingrediënten in combinatie met Mastiha-hars of Mastiha-olie.