Manolis Glezos, volksheld van het Griekse verzet

Gelukkig sneeuwde het bericht niet onder door de corona-perikelen, maar haalde het de internationale pers: Manolis Glezos, volksheld van het Griekse verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog, overleed op 97-leeftijd aan hartfalen.

De op Apiranthos, Naxos geboren Glezos werd wereldberoemd door een verzetsdaad die hij op 30 mei 1941 verrichte. De dan nog maar net achttien jaar oude Manolis, haalde samen met zijn negentienjarige kameraad Apostolos ‘Lakis’ Santas de Nazi-vlag op de Akropolis naar beneden. De Duitsers slaagden er niet in om de daders van deze gedurfde actie te pakken.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar ook daarna was de linkse Glezos zeer (politiek) actief. Hij werd diverse keren gearresteerd en vastgezet, niet alleen tijdens de Tweede Wereldoorlog maar ook gedurende de Griekse Burgeroorlog en het kolonelsregime. Tot op zeer hoge leeftijd hield hij zijn politieke strijdbaarheid vol. Hij was al 92 toen hij voor Syriza in het Europees parlement zitting nam.