Pasen in Griekenland


In Griekenland wordt Pasen beschouwd als het belangrijkste feest van het jaar. Het religieuze feest waarin het lijden van Christus, de opstanding en het einde van de vastenperiode (Sarakosti) wordt gevierd, zit vol met tradities en deels kerkelijke gebruiken.

Het paasfeest in Griekenland is echt iets wat je een keer meegemaakt moet hebben. Mede hierom is normaal gesproken deze tijd van het jaar een ideale periode om naar Griekenland af te reizen. Om al die bijzondere gebruiken te beleven waar de Grieken zo aan gehecht zijn. Zoals de processies die overal in het land, van stad tot dorp, op Goede Vrijdag gehouden worden en waarin veel inwoners meelopen. De processies zijn ook de gelegenheid bij uitstek waarbij de Griekse muziekkorpsen hun kunsten vertonen.

Zo ook op Corfu, waar de Nederlandse familie Van Gemert werkt en woont. In de komende zomereditie van Griekenland Magazine vertelt Karin van Gemert wat het betekent om in zo’n muziekkorps te mogen spelen en vervolgens mee te mogen lopen tijdens de paasprocessie. En hoe jammer het is dat dat dit jaar niet kan doorgaan. Want ‘normaal gesproken’ telt nu even niet.