Veilig internetten op Griekse openbare wifi-netwerken


Terwijl je in Griekenland verblijft, gebruik je vast wel eens openbare wifi. Het klinkt je waarschijnlijk bekend in de oren: even vanuit het hotel opzoeken hoe je bij een bepaalde bezienswaardigheid moet komen of in het restaurant bekijken wat een leuk uitstapje is voor de volgende dag. Maar zomaar met ieder wifi-netwerk verbinding maken dat je tegenkomt, is niet zonder risico.

Kort op internet iets opzoeken via een gratis wifi-netwerk – het lijkt misschien onschuldig, maar toch kan het gevaarlijk zijn. Hackers kunnen namelijk via zo’n netwerk ongemerkt jouw persoonsgegevens buitmaken. Wees dus erg voorzichtig in het gebruik van netwerken.

Vaak staat er een bordje bij de receptie of in je hotelkamer waarop het officiële netwerk wordt benoemd. Anders kun je even bij het Griekse restaurant of hotel navragen wat de naam is van hun wifi-netwerk en verbind vervolgens alleen met dit netwerk.

Voorzichtigheid geboden
Is er een wifi-naam die erg lijkt op dat netwerk? Hotels hebben vaak meerdere wifi-netwerken beschikbaar, bijvoorbeeld per kamer of verdieping. Maar het zou ook zomaar een netwerk kunnen zijn dat een hacker heeft aangemaakt om je erin te luizen.

Het is erg belangrijk om hier alert op te zijn! Daarnaast is het belangrijk om bij het verbinden met een openbaar netwerk een extra beveiligingsmaatregel te nemen, zelfs als je zeker weet dat het netwerk écht van het hotel is.

Beveiligingsmaatregelen nemen
Zo snel als je zelf in en uit kunt loggen op een openbaar netwerk, zo snel kan een kwaadwillende dat ook. En als je zonder beschermingsmaatregelen bijvoorbeeld inlogt op je mail of bij je bank, zou een cybercrimineel jouw inloggegevens buit kunnen maken.

Gelukkig hoef je niet ontzettend veel verstand te hebben van het internet en de technische aspecten om toch veiliger op internet te zijn. Om jezelf tegen hackers te beschermen, kun je een VPN-verbinding inschakelen.

Een zogeheten Virtueel Privénetwerk zorgt ervoor dat al jouw internetverkeer niet meer aan jouw gegevens te koppelen is. Je internetactiviteit wordt namelijk gecodeerd, waardoor anderen dit niet meer uit kunnen lezen.

Ook loopt al je verkeer via een extra server, die je zelf uit kunt kiezen. Die extra server zorgt voor extra privacy: je IP-adres en virtuele locatie worden namelijk aangepast naar de locatie van die server. En je verbindt gewoon vanaf je smartphone of tablet met een extra server, die ergens ter wereld staat.

Om een VPN in te schakelen, heb je een VPN-abonnement nodig. Alle VPN-abonnementen gaan gepaard met een bijbehorende app die je op je smartphone of tablet kunt installeren.

Abonnementen zijn er zowel gratis als betaald. VPN’s zijn er in allerlei varianten van verschillende aanbieders, dus het is verstandig om de verschillende VPN-providers te vergelijken voordat je een abonnement afsluit.

Verschillende mogelijkheden
Bedenk dus goed waarvoor je de VPN wilt gebruiken. Sommige VPN’s zijn bijvoorbeeld sneller dan anderen. En andere VPN-abonnementen zijn juist erg geschikt om mee te downloaden of Nederlandse streamingdiensten te gebruiken vanuit het buitenland.

Als je in Griekenland verblijft, kun je over het algemeen geen programma’s kijken via bijvoorbeeld NPO Gemist of RTLXL. Dit heeft te maken met je locatie: enkel vanuit Nederland kun je de programma’s bekijken. Verbind je jouw VPN met een Nederlandse server, dan denkt de streamingdienst dat je in Nederland bent. Dan kun je wel Nederlandse series en films kijken!

afb-griekenland