Griekenland is weer open, maar…

Griekenland is weer ‘open’ lezen we overal, maar het is nog wel even goed doorlezen. We proberen het e.e.a. op een rijtje te zetten met de HUIDIGE situatie.

De Griekse overheid heeft bepaald dat reizigers die naar Griekenland reizen een negatieve PCR-test moeten kunnen laten zien die maximaal 72 uur voor binnenkomst is afgenomen. Verder moeten alle reizigers minimaal 24 uur voor aanvang van de reis een elektronisch PLF formulier invullen (travel.gov.gr). Tot zover allemaal duidelijk.

Personen die volledig gevaccineerd zijn tegen COVID-19 hoeven geen negatieve test te laten zien. Hetzelfde geldt voor bezoekers die de afgelopen negen maanden corona hebben gehad. Dit moet u kunnen aantonen. En dan wordt het allemaal wat ingewikkelder.

Geen officieel bewijs
Volgens het ministerie van VWS hebben we in Nederland echter nog geen officieel vaccinatiepaspoort of vaccinatiebewijs dat gebruikt kan worden op reis. Het gele vaccinatieboekje is niet geldig. Ook aan het vaccinatiebewijs dat u krijgt van de GGD heeft u nu nog niks als u naar Griekenland wilt. En er is ook geen officieel bewijs beschikbaar dat u binnen de afgelopen negen maanden corona heeft gehad.

Conclusie voor nu: iedereen die naar de Griekse zon wil, kan alleen het vliegtuig in met een negatieve coronatest. De regels gelden wel totdat de Europese Groene Pas wordt ingevoerd. De bedoeling is dat die pas in alle EU-landen gebruikt kan worden.

Griekenland Covid19(

Terugkerende reiziger
Overigens is het wel van belang voor TERUGKERENDE reizigers vanuit Griekenland naar Nederland, dat u na een verblijf op de Noord-Egeïsche eilanden (onder andere Chios, Ikaria, Lesbos, limnos en Samos), de Zuid-Egeïsche eilanden (onder andere Andros, Kalymnos, Karpathos, Kea – Kythnos, Kos, Mykonos, Milos, Naxos, Paros, Rodos, Syros, Santorini en Tinos) en de Ionische eilanden (onder andere Korfoe) in Nederland niet in thuisquarantaine hoeft te gaan. Er geldt voor reizigers uit deze gebieden ook geen testverplichting. Dit geldt dan weer niet voor Kreta en het vasteland van Griekenland, die nog steeds een Oranje-status hebben.

We hebben getracht een overzicht te geven van de HUIDIGE situatie op bronnen van de Nederlandse ministeries van Buitenlandse Zaken en VWS en het RTL-nieuws. Don’t shoot the messenger…😉

Boek pakketreis
En nog een advies: boek vooral een pakketreis bij een van de touroperators. Niet alleen kunnen zij u de meest recente informatie geven, maar tevens is uw reis(som) gegarandeerd als er iets zou wijzigen aan de reisstatus.

Griekenland Covid19(

Foto’s: Shutterstock