TV-serie Dwars door de Middellandse Zee met Arnout Hauben

Vanaf zaterdag 19 juni, 20.35 uur bij de VPRO op NPO 2 en de complete serie op NPO Plus

Op zoek naar het verhaal van de mensen die aan en met de Middellandse Zee leven, reist Arnout Hauben in een avontuurlijke tocht langs bekende en minder bekende eilanden. De reis gaat van west naar oost en is een uitnodiging om het Middellandse Zeegebied met andere ogen te bekijken. In negen afleveringen ontrafelen Arnout en zijn team onder meer de wortels van feesteiland Ibiza, maken ze kennis met de 81-jarige en enige bewoner van het Italiaanse eiland Budelli en spreekt Arnout de vissers van Lampedusa die bijna dagelijks mensen op zee redden. Vanaf 19 juni staan alle afleveringen ook op NPO Plus. 
In België is de serie al op tv uitgezonden.

Voor de Griekenlandliefhebbers zullen vooral afleveringen 6 en 7 het meeste tot de verbeelding spreken: de Griekse eilanden  en apart nog Kreta.

Aflevering 6 – De Griekse eilanden: In het spoor van Odysseus

Arnout Hauben is aangekomen aan de westkust van Griekenland. Op Kefalonia herinneren de eilandbewoners zich de aardbeving van 1953 nog alsof het gisteren was. Via het kanaal van Korinthe gaat de reis verder naar de Cycladen. Met een team van het WWF trekt Arnout erop uit om de bedreigde monniksrobben te redden.

Aflevering 7 – Kreta: de bakermat van onze beschaving

Arnout Hauben verkent Kreta, de bakermat van onze beschaving, op de scooter. In Matala herinneren de bewoners zich nog levendig hoe de hippies in de jaren 70 in de rotsspelonken langs de kust woonden. In Maleme zijn de gruweldaden van de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog nog niet vergeten. Het Griekse avontuur eindigt op het postkaarteiland Santorini.

De negendelige serie Dwars door de Middellandse Zee is wekelijks te zien vanaf zaterdag 19 juni, 20.35 uur bij de VPRO op NPO 2.  (let op: vanaf 10 juli om 19.45 uur) én de hele serie vanaf zaterdag 19 juni op NPO Plus .

De serie is geproduceerd door het Vlaamse productiehuis De Chinezen voor VRT en VPRO. 

Podcast en boek 
Arnout Hauben heeft onder de titel Dwars door de Middellandse Zee al eerder een reisdagboek gemaakt in de vorm van een podcast voor de Belgische publieke omroep VRT. En hij schreef samen met Marijn Sillis een boek over zijn reis.

Dwars door de Middellandse Zee

Voor meer informatie: vpro.nl/dddmz