Tradities en gebruiken

Zes traditionele gebruiken op zes verschillende eilanden zijn onlangs ingeschreven in de Griekse Nationale Index van Immaterieel Cultureel Erfgoed. Het betreft gebruiken en gewoontes op de eilanden Andros, Rhodos, Sifnos, Ikaria, Limnos en Nisyros.

Zo zijn ze op Andros zeer gehecht aan de Veggara van Andros, een eeuwenoud sociaal gebeuren waarbij vrienden en families elkaar opzoeken onder het genot van eten, drinken, muziek en dans.
Op Rhodos wordt al heel lang de traditionele zoetige lekkernij Melekouni gemaakt van honing en sesamzaad.
Op Sifnos is de productie van keramiek (zie foto boven) al eeuwenlang een befaamd en bijzonder gebruik, terwijl op Ikaria jaarlijks de onder anderen de ‘heiligendagen’ (Panagiria) worden gevierd met zang en dans.
Limnos heeft al sinds mensenheugenis de zogeheten Mantres op het eiland, de bijzondere boerenerven met karakteristieke steenmuurtjes.
Op Nisyros tenslotte, wordt ieder jaar Kalandira gevierd. Kalandira is een ceremonie op Lazarus Zondag waarbij schoolkinderen ter ere van de wederopstanding van Lazarus in optocht langs een zogeheten Kalandira, een soort houten kruis, lopen.

Alle zes tradities zijn nog steeds volop in gebruik en dat moet zo blijven, vindt cultuurminister Lina Mendoni: “Het is belangrijk dat deze tradities geconserveerd en gepromoot worden en doorgegeven aan volgende generaties. Dergelijke gebruiken zijn cruciaal voor het besef van collectieve historie en identiteit.”