Griekse componist Vangelis overleden

De Griekse componist Vangelis is op 17 mei 2022 overleden. Hij werd 79 jaar. Hij verwierf vooral veel bekendheid met zijn soundtracks voor films. In 1982 won Vangelis, die geboren werd als Evángelos Odysséas Papathanassíou, een Oscar voor zijn werk voor de film Chariots of Fire.

Ook wie de film nooit gezien heeft, zal de melodie meteen herkennen die klinkt als een groep Britse studenten in de eerste scène blootsvoets hardloopt in de branding. Het nummer bevat de kenmerkende stijl van Vangelis, waarin synthesizers en klassieke instrumenten als piano’s of gitaren met elkaar worden gecombineerd. Zeker in die tijd was het ongebruikelijk bij films om grotendeels te vertrouwen op elektronische muziek, in plaats van op grote orkesten.

Voor zijn carrière als filmcomponist was Vangelis ook de oprichter en keyboardspeler van de progressieve rockband Aphrodite’s Child. Daarin was Demis Roussos de zanger. Ze scoorden een aantal hits met nummers als Rain and Tears en It’s Five O’Clock. In 1972 ging de band uit elkaar.

Later vormde Vangelis ook nog een band met de zanger van de Britse band Yes. Onder de naam Jon and Vangelis brachten ze tussen 1980 en 1991 vier albums uit. Een van hun bekendste nummers is I’ll Find My Way Home.

Bron: NOS.nl
Foto: EPA