Home

Nieuwe voorjaarseditie Griekenland Magazine 2021 is verschenen!

We kunnen hopelijk weer binnenkort naar ons geliefde Griekenland en Cyprus. Dat zou ook tijd worden wat ons betreft, want als je iets een tijd lang hebt moeten ontberen, merk je pas hoezeer je het mist. Dat gevoel heeft de redactie van Griekenland Magazine óók, en met ons waarschijnlijk vele lezers en volgers.

Parga9Parga

Om het Hellas-gevoel zoveel mogelijk vast te houden, hebben we weer heerlijke reisreportages om in mediterrane sferen te blijven. Lezen over Griekenland en Cyprus blijft altijd leuk! Zo reizen we af naar Parga, één van de juweeltjes van de provincie Epirus. Deze stad met zijn kleurrijke huizen ligt in een bijzonder fraaie natuurlijke baai, heeft een gezellige promenade met tal van goede restaurants en diverse historische bezienswaardigheden.

CorfuCorfu

Op Corfu gaan we op zoek naar verborgen kloosters en kapellen. Op Kreta trekken we de wandelschoenen aan en bezoeken de Samariakloof, Europa’s mooiste canyon. Het Ionische eiland Zakynthos staat vooral bekend om de mooie stranden, grotten, schildpadden en fraaie natuur.

DelosDelos

Maar wij gaan op bezoek bij de charmante hoofdstad Zante (of Zakynthos-stad of Chora zoals de eilandbewoners zelf zeggen), een belangrijke trekpleister. Ook gaan we op pelgrimstocht naar Delos, een openluchtmuseum midden in de Cycladen.

ZakynthosZakynthos

Naast de mooiste reisbestemmingen duiken we ook in de Griekse keuken. Als je je dan automatisch wat meer verdiept in deze keuken, dan kom je ook vanzelf bij olijfolie terecht. En laat dat nou net een beetje het thema zijn in deze nieuwe voorjaarseditie. We gaan namelijk olijven plukken op Cyprus, de beste olijfolie van Griekenland, Cretanthos, komt voorbij en in Parga gaan we ook nog even naar een olijvenmuseum annex proeverij.

Olijvenpluk
Tot slot nog volop aandacht voor een nieuw boek over Maria Callas en Troje, een nieuw recept uit Cyprus, nieuwtjes, winacties en natuurlijk de nodige columns, waar het Griekenlandgevoel vanaf spat. Kortom, weer heerlijk veel Griekenland en Cyprus om de komende drie maanden mee te kunnen overbruggen.

De nieuwe voorjaarseditie van Griekenland Magazine is vanaf 19 maart 2021 voor € 6,99 verkrijgbaar in de winkel in Nederland en Vlaanderen en via onze eigen webshop: www.reisbladenkiosk.nl.
Ook kunt u een abonnement nemen, zodat de nieuwste editie als eerste bij u in de bus valt. Kijk maar eens op:
www.griekenland-magazine.nl/abonnement.

Kanaal van Korinthe

23 april 2021

Kanaal van Korinthe
Al in de oudheid besefte men het economische belang van een snelle doortocht tussen de Korintische en de Saronische Golf. In die tijd trok men de schepen met behulp van houten lieren aan wal en sleepte ze over de ‘diolkos’, een stenen pad waarvan tegenwoordig een deel nog zichtbaar is.

Kanaal van Korinthe
Het oude sleeppad liep vlak ten zuiden van het huidige kanaal, want tegenwoordig is het Kanaal van Korinthe een modern en uitstekend bevaarbare doorgang voor schepen. Vlak bij elkaar liggen er nu drie bruggen over het kanaal. Een ervan maakte deel uit van de oude autoweg vanuit Athene naar de Peloponnesos. Tegenwoordig loopt er ook een moderne snelweg waarvoor een nieuwe brug is aangelegd. En tenslotte is er ook nog een spoorbrug.

Ook al ben je met de boot, een bezoek aan het Kanaal van Korinthe blijft een attractie op zichzelf.
Kanaal van Korinthe

Foto’s: Shutterstock

Heroïsche marathon

15 april 2021

Marathon
Marathon, dat nu Marathonas heet, is de plek waar het Atheense leger onder aanvoering van Miltiades de veel talrijker troepen van de Perzenkoning Darius I in 490 v.Chr. wist te verlsaan.

Marathon
Aanvankelijk wilden de Atheners op hulp van Sparta wachten, maar Miltiades besloot de Perzen bij verrassing aan te vallen. De Atheense overwinning was compleet. Daarna bracht de Atheense vloot nog een aantal schepen tot zinken. Inmiddels was de boodschapper met zo’n grote snelheid uit Marathon naar Athene gerend om de overwinning te melden, dat hij na zijn berichtgeving de laatste adem uitblies.
Tegenwoordig lopen tal van atleten elk jaar wel ergens een marathon, een hardloopwedstrijd over 42,195 kilometer. Dit is de exacte afstand tussen het slagveld en Athene.

Marathon

Foto’s: Shutterstock

Johannesklooster van Pátmos

7 april 2021
Johannesklooster Pátmos
Het elfde-eeuwse Johannesklooster op Pátmon, Dodekanesos, is een van de belangrijkste godshuizen voor zowel orthodoxe als westerse christenen.

Het werd in 1088 gesticht door H. Christódoulos, ter ere van Johannes de Evangelist, de schrijver van het boek Openbaring, en geldt als een van de rijkste en invloedrijkste kloosters van Griekenland. De toren en steunberen dienden ter bescherming van de kostbare kerkelijke bezittingen, die tegenwoordig de grootste trekpleisters vormen voor de duizenden pelgrims en toeristen.

Johannesklooster Pátmos

Foto’s: Shutterstock

De Ridders van Rhodos

29 maart 2021

Ridders van Rhodos
In de elfde eeuw stichtten kooplieden uit Amalfi in Jeruzalem het Hospitaal van de ridders van de johannietenorde, waar christelijke pelgrims werden verzorgd. Na de Eerste Kruistocht (1096-1099) werd de ridderorde een militaire geestelijke orde.

Ridders van Rhodos
Toen Jeruzalem in 1291 in handen viel van de Turken, vluchtten de johannieters naar Cyprus. In 1306 kochten de ridders Rhodos van de Genuese piraat admiraal Vignoli, en in 1309 onderwierpen ze de bevolking. De orde was onderverdeeld in zeven Tongen (nationaliteiten): Frankrijk, Italië, Engeland, Duitsland, Provence, Spanje en Auvergne. Iedere Tong beschermde een deel van de stadsmuur. De ridders versterkten de Dodekanesos met circa dertig prachtige kastelen.

Ridders van Rhodos

Foto’s: Shutterstock

De vrouwen van Olympos

21 maart 2021

Vrouwen van Olympos
De vrouwen van Olympos op Kárpathos (Dodekanesos) dragen traditiegetrouw een witte pofbroek met geborduurde tuniek of een donkere rok met een lang schort. De stoffen zijn geborduurd met lichtgroene, zilveren en roze motieven. Dochters dragen een ketting met gouden munten en schakels om hun status aan te duiden en bewonderaars aan te trekken.

De maatschappij was vroeger strikt matriarchaal. Tegenwoordig laat de moeder haar bezittingen na aan haar oudste dochter en de vader de zijne aan de oudste zoon, zodat het persoonlijke kapitaal van beide ouders van generatie op generatie bewaard blijft. De traditionele huizen in Olympos hebben vaak decoratieve balkons en het interieur bestaat uit één kamer, die vol staat met foto’s en souvenirs.

Vrouwen van Olympos

Foto’s: Shutterstock

Terug naar Griekenland

11 maart 2021

Griekenland Opent Grenzen
De Griekse Minister van Toerisme heeft, in de persconferentie ‘Terug naar Griekenland’, aangekondigd ernaar te streven om op 14 mei 2021 open te gaan voor reizigers. Deze conferentie werd tijdens de digitale vakantiebeurs ITB 2021 in Berlijn wereldwijd uitgezonden vanuit het Akropolis Museum.

Griekenland zou dan opengaan voor de volgende reizigers:

  • Reizigers naar Griekenland die gevaccineerd zijn én reizigers die in het bezit zijn van een recentelijke negatieve COVID-19 test.
  • Reizigers zullen, net als vorig jaar, ook willekeurig getest worden bij aankomst. Echter biedt Griekenland dit reisseizoen ook sneltests. Waardoor reizigers niet in quarantaine hoeven te wachten op de uitslag.
  • Ook de kosten voor eventuele ziekenhuisopname of verblijf in coronahotel (wegens een positieve uitslag) neemt de Griekse overheid dit reisseizoen weer voor zich. Reizigers hoeven dus niet bang te zijn voor onvoorziene kosten tijdens het verblijf.

Check voor de laatste informatie ook altijd de overheidswebsites van Nederland en België.

Griekenland Opent Grenzen

Bron: Travelution
Foto’s: Shutterstock

Archeologisch openluchtmuseum Delos

28 februari 2021
Delos

Het kleine, onbewoonde Delos (een van de Cycladen Eilanden) is een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen in Griekenland en staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Volgens de legende schonk Leto hier het leven aan Artemis en Apollo. De Ioniërs arriveerden rond 1000 v.C. en introduceerden het jaarlijkse Deliafestival, waarbij spelen werden gehouden en muziek werd gemaakt ter ere van Apollo. Tegen 700 v.C. was Delos uitgegroeid tot een belangrijk religieus centrum en een bedevaartsoord. Later, met name in de derde en tweede eeuw, werd Delos een bloeiende handelshaven. Nu is Delos één groot archeologisch openluchtmuseum met mozaïeken en ruïnes.

Foto’s: Shutterstock

Vulkanisch Mílos

8 februari 2021

Vulkanisch MilosHet vulkanische Mílos is met zijn rotsformaties, warme bronnen en op veelkleurige rotsen gelegen witte dorpjes een van de spectaculairste eilanden van de Cycladen.

Vulkanisch Milos
Onder de Minoërs en Myceners werd het eiland rijk door de handel in obsidiaan, toch werd het in de vierde eeuw v.Chr. gekoloniseerd door Athene. In de middeleeuwen regeerde er de Crispidynastie, in 1580 eisten de Turken het eiland op. Tegenwoordig vormen mineralen de belangrijkste bron van inkomsten van Mílos, hoewel het toerisme een steeds grotere plaats inneemt.

Vulkanisch Milos

Foto’s: Shutterstock

Samariákloof

29 januari 2021
Samariakloof

Elke Griekofiel zal de naam kennen: de Samariákloof. Dit is een van de bekendste landschappelijke schatten van Kreta. Maar niet iedereen zal de wandeling hebben gedaan, en dat is echt een gemis.

De Samariákloof is het langste ravijn van Europa en vormt het spectaculairste landschap van Kreta. Toen de kloof in 1962 tot nationaal park werd verklaard, trokken de bewoners van het dorp Samariá weg en lieten de kleine kapelletjes achter die je nu nog ziet staan. De Xylóskalo, 44 kilometer ten zuiden van Chaniá, is het begin van een 18 kilometer lang, druk belopen slingerpad naar het kustplaatsje Agía Rouméli. De wandeling duurt 5 tot 7 uur. Onderweg kom je langs bronnen met drinkwater. Vergeet vooral niet stevige wandelschoenen aan te trekken!

Foto’s: Shutterstock