Met de Griekse vissers mee

Een verrassend onderdeel van toerisme dat in de nabije toekomst nogal eens hoge ogen zou kunnen gooien, is het ‘vistoerisme’. Griekenland doet serieuze pogingen om deze vorm van toerisme, waarbij belangstellenden met een professionele Griekse visser de zee op gaan, nieuw leven in te blazen.

“Griekenland kan hierin een leidende rol spelen”, zo liet staatsecretaris Sofia Zacharaki weten tijdens een eendaagse conferentie over dit thema. Met de langste kustlijn van Europa, het grootste aantal vissersboten en een eeuwenlange visserstraditie, leent Griekenland zich als geen ander voor vistoerisme. “Tijdens een trip gaan toeristen aan boord van een (traditionele) vissersboot om samen met de schipper de visvangst op zee binnen te halen, en dat is een meeslepende ervaring”, volgens George Lourdis, zelf visserman en initiatiefnemer van het vistoerisme-project.

Het initiatief wordt ondersteund door de World Wildlife Federation (WWF) en gereguleerd door de EU, mede vanwege het duurzame karakter dat vistoerisme in zich heeft. Dankzij deze vorm van kleinschalige visserij met daarbij neveninkomsten uit toerisme, hoeft er niet omgeschakeld te worden naar grootschalige visserij en blijven kleine vissersgemeenschappen in Griekenland levensvatbaar.

Foto: Shutterstock