De Beste Griek

Uitslag lezerswedstrijd De Beste Griek 2020:
Restaurant Irodion uit Capelle aan den IJssel voor de tweede keer gekozen tot Beste Griek.

In 2016 ging de oorkonde al eens naar dit restaurant. In 2020 is het weer raak: Grieks Specialiteitenrestaurant Irodion in Capelle aan den IJssel is De Beste Griek 2020 en mag deze prestigieuze titel gedurende twee jaar dragen.

De vierde editie van de wedstrijd De Beste Griek, uitgeschreven door Griekenland Magazine, was weer een daverend succes. Na drie afleveringen (2014, 2016 en 2018) is deze culinaire wedloop inmiddels een begrip geworden. Ook het stemmen kreeg een nieuwe dimensie en even leken het wel echte fanclubs die massaal aan het mailen of posten sloegen.

Als onafhankelijk blad maken we ons sterk voor een goede kwaliteit van de Griekse restaurants in Nederland en België. De wedstrijd moet worden gezien als een stimulans aan de koks en restaurateurs om de Griekse keuken naar een hoger plan te tillen. Dat is in het belang van de restaurants zelf, maar vooral van de trouwe gasten die hun eigen Griek met zoveel enthousiasme hebben genomineerd.

Stemmen
Het recept is even bekend als beproefd. Elke twee jaar mogen de lezers van Griekenland Magazine hun favoriete restaurant nomineren. Dat deden ze ook dit jaar in groten getale. Aan de jury was het de opdracht om een longlist samen te stellen en de restaurants langs een kritische meetlat te leggen. Ook dat was een hele opgave want de liefhebber van de Griekse cuisine komt in Nederland en ook in Vlaanderen steeds beter aan zijn trekken. Niet vreemd dus dat een Antwerps restaurant (Mandraki) dit jaar in de top vijf terecht kwam.
Bij de hoogst genomineerden is de jury, al dan niet incognito, op bezoek geweest. Er werd onder meer beoordeeld op authenticiteit, kwaliteit, gastvrijheid, wijnkeuze en sfeer. Inderdaad, niet altijd even objectief te beoordelen. Maar wees gerust, de jury weet wel waar ze het over heeft.

Uitslag
En toen werd begin december 2019 de shortlist vrijgegeven waarop gestemd kon worden. Dat deden onze lezers via Facebook maar ook per e-mail. Na sluiting van de stembus op 31 december 2019 kon de balans op worden gemaakt. Er werden in totaal 1.927 stemmen uitgebracht. Daarvan ging 36,2 % naar Grieks Specialiteitenrestaurant Irodion in Capelle aan den IJssel. Grieks restaurant Mandraki in het Vlaamse Antwerpen kreeg 23 % van de stemmen. Op de derde plaats eindigde Olympia Kitchen Bar in Rotterdam met 19,3 %. Er werden 1,2 % ongeldige stemmen uitgebracht.

Winnaar
Irodion won in 2016 al eens de felbegeerde titel en wilde meer. Eigenaar Kostas Christodoulou zag in 2018 echter met lede ogen aan hoe concurrent Filoxenia Greek Cuisine uit Zandvoort er met de hoofdprijs vandoor ging. Sindsdien heeft hij niet stilgezeten. “We hebben het restaurant helemaal gemoderniseerd en de kaart enorm verbeterd. Ons team heeft de prijs meer dan verdiend”, aldus een zielsgelukkige Kostas Christodoulou.

De redactie feliciteert Irodion met deze erkenning, maar brengt ook gelukwensen over aan de tweede en derde plaatsen: Mandraki en Olympia. Eind 2021 volgt een nieuwe nominatieronde. Doe je best en zorg dat je erbij bent!

De jury bestond uit De Gulle Griek (Sancha Schuurs), Griekenland Magazine (Peter van Riel) en Van Splunter Media (Jaap van Splunter).

Meer informatie:
griekenland@vanspluntermedia.com
info@vanspluntermedia.com

Over Irodion

Irodion is een gezellig Grieks specialiteitenrestaurant in winkelcentrum De Terp in Capelle aan den IJssel bij Rotterdam. Eigenaren Kostas en Wicky Christodoulou serveren hier sinds 2008 de authentieke Griekse keuken in een modern jasje, gepresenteerd op smaakvol servies en gecombineerd met goede Griekse wijnen. Irodion is recentelijk helemaal verbouwd en opnieuw ingericht en heeft een moderne look gekregen, gecombineerd met de warme sfeer van Griekenland. Het oude Griekenland en Athene en zijn gastronomie zijn de uitgangspunten geweest bij de inrichting. Zo ziet u elementen uit de oude buurten van Athene; fragmenten van muurschilderingen uit de straten rondom het Monastiraki-plein. Maar ook stenen en houten elementen, hangende kleipotten, kanten details, meanders in de gangen en de prachtige verlichting geven het warme en gezellige restaurant een mediterrane sfeer. De nieuwe voorgevel is gebaseerd op oude Griekse bouwconstructies en geeft door de grote raampartijen veel licht in het restaurant.

Grieks Specialiteiten Restaurant Irodion
Amsteldiep 21
2904 EA Capelle aan den IJssel
Telefoon: 010 – 458 34 40
info@irodioncapelle.nl

Eigenaren Irodion: Kostas en Wicky Christodoulou

Wil je meer weten over onze eerdere De Beste Griekverkiezingen?
Hier kun je de artikelen nog eens teruglezen:
Beste Griek 2014 | Beste Griek 2016 | Beste Griek 2018


Recepten

Lychnarakia   Zoete kaaspasteitjes (Oost-Kreta)
Tsipoura sto fourno   Goudbrasem ‘royal’ uit de oven
Psari sto fourno   Vis uit de oven
Baklava   Zoet gebak