Het was weer een bloedhete zomer in Griekenland en Cyprus, waarbij de bosbranden helaas niet uitbleven. Ook onze reporters moesten zich voor nieuwe verhalen in het zweet werken, maar kwamen weer met de mooiste verhalen voor Griekenland Magazine terug. Inmiddels maken we ons weer op voor de herfst, samen met het voorjaar misschien wel de mooiste periode om Griekenland en Cyprus te bezoeken.
We beginnen deze keer met een grote reportage over het zoet van Pilion. Lyrisch beschrijft Gerard Knolhoff zijn liefde voor dit deel van Griekenland. Uitvalsbasis is hierbij het dorpje Milies, verscholen in de frisse, groene heuvels van Pilion, met een adembenemend uitzicht op de Pagasitische Golf. Van daaruit verkent hij vol hartstocht de regio met klinkende namen als Mylopotamos, Potistika, Neochori, Vizitsa, Pinakates, Agios Georgios en Kato Gatzea.

Foto: Chrysanthi Demesticha
Voor de kust bij Athene ligt Hydra. Het pittoreske en autovrije eiland staat bekend als voormalige kunstenaarskolonie waar tal van artiesten en hippies hun heil zochten en inspiratie hoopten op te doen. Een van die artiesten was Leonard Cohen die er in de jaren zestig neerstreek en er zeven jaar gewoond heeft.

Foto: Shutterstock
Het EMST (Nationaal Museum voor Moderne Kunst) is zonder meer een bezoek waard voor wie in Athene verblijft. De op spectaculaire wijze verbouwde voormalige brouwerij van Fix aan Syngrou Avenue is alleen al vanwege het gebouw een belevenis.

Foto: EMST
Nabij Rethymnon op Kreta bezoeken we de Agreco Farm. Biologisch en gezond eten is zo langzamerhand van een trend al bijna getransformeerd naar een vaste levensgewoonte bij velen. En Agrotoerisme op Kreta speelt daar op in met ‘boer zoekt toerist’.

Foto: Niels Bakker
We blijven nog even in de culinaire hoek. Eerder dit jaar verscheen het boek De nieuwe aroma’s van Griekenland van Steven Beltjes, beter bekend als Estefano Onatra. Een heerlijk boek dat tegelijkertijd kookboek, fotoboek en reisboek is.

Foto: Steven Beltjes
Ingeklemd tussen Bulgarije en Turkije ligt in het uiterst noordoostelijke puntje van Griekenland een heerlijk onbedorven stukje Europa: Evros. Atheners kennen het gebied al jaren en brengen er vaak hun vakanties door. Maar daar blijft het zo’n beetje bij.

Foto: Rob Dijksman en Els Spanjer
Valt er nog meer te genieten in Griekenland Magazine? Natuurlijk. Onze columnisten laten weer van zich spreken, culinair worden we opnieuw verwend en het nationale park onder de loep (deze keer nationaal park Oost-Macedonië-Thracië, Griekenlands grootste wetland) ontbreekt natuurlijk ook niet. Voeg daarbij allerlei mooie winacties voor de lezers aan toe, en het blad is compleet.

Foto: Shutterstock
De nieuwe herfsteditie van Griekenland Magazine is vanaf 6 september 2024 voor € 7,45 verkrijgbaar in de winkel in Nederland en Vlaanderen en via onze eigen webshop: Reisbladenkiosk.nl
Ook kunt u een abonnement nemen, zodat de nieuwste editie als eerst bij u in de bus val. Kijk maar eens op: www.griekenland-magazine.nl/abonnement
