Noord-Egeïsche Eilanden

Het jaar 2022 brengt nieuw elan in de Griekse toerismesector, met tal van post-corona projecten (naast het reguliere toerisme) die de sector weer op peil moeten brengen. Een van die initiatieven is een cultureel project met betrekking tot de vier Noord-Egeïsche Eilanden, Chios, Lesbos, Limnos en Agios Efstratios.

Het Nea Moni-klooster
Het Nea Moni-klooster

Volgens cultuurminister Lina Mendoni, worden op de vier eilanden projecten gestart die te maken hebben met ‘belangrijke cultureel erfgoed’. In dat kader worden op Chios drie voorname Byzantijnse monumenten gerestaureerd. De kerken van St. George, de Oude Taxiarchis-kerk en de St. Thalelaios-kerk, terwijl ook het Nea Moni-klooster (Unesco-Werelderfgoed) wordt geconserveerd.

Prehistorische nederzetting Poliochni
Prehistorische nederzetting Poliochni

Op Lesbos wordt het kasteel van Mytilini aangepakt, het eiland Limnos gaat voor restauratie van de prehistorische nederzetting Poliochni en op Agios Efstratios wordt de St. Vassilios-kerk gerestaureerd en worden culturele routes aangelegd. De projecten zijn niet alleen van grote waarde vanuit cultuur-historisch oogpunt, maar ook om toerisme naar de eilanden te stimuleren.

Het kasteel van Mytilini
Het kasteel van Mytilini

Foto’s: Shutterstock