TurkAegan

Grieken en Turken hebben het weer flink met elkaar aan de stok gehad de afgelopen tijd, en deze keer kwam toerisme daarbij nadrukkelijk in beeld. Wat wil het geval?

Turkije probeert via een intensieve reclamecampagne toeristen te lokken naar de zuidwestkust in de Egeïsche Zee. Op zich niet heel bijzonder, maar de angel zit in de naam waar Turkije dit gebied aan verbindt: TurkAegan, vernoemd naar de mythologische figuur Aegus, waar de Egeïsche zee naar is vernoemd. In het gebied woonden in het verleden veel Grieken en wordt door Griekenland nog altijd als erfgoed beschouwd. Nu de Turken er de naam TurkAegan aan verbinden en dit internationaal breed uitmeten (ook bij ons was het reclamefilmpje te zien) is Griekenland woedend.

Extra wrang is dat de claim voor de naam TurkAegan is goedgekeurd door de EU; een ernstige omissie van Brussel, aldus de Grieken. Het is niet voor het eerst dat Turkije Griekenland provoceert met dit soort zaken. Zo betwisten de Turken regelmatig openlijk de zeggenschap over eilanden als Rhodos, Kos en Samos.

Foto’s: Shutterstock