Veilig internetten in Griekenland, zo doe je dat

Ga je op vakantie naar Griekenland en lekker genieten van het Griekse zonnetje? Dan is de kans groot dat je met je smartphone, laptop of tablet bent ingelogd via gratis WiFi in bijvoorbeeld het hotel, een café, een restaurant of op het vliegveld. Maar deze gratis diensten blijken in de praktijk niet veilig te zijn. De kans is groot dat cybercriminelen de verbinding afluisteren en daardoor weten wat je aan het doen bent op de internetverbinding. Deze WiFi-spots zijn vaak publiekelijk toegankelijk, wat betekent dat iedereen er verbinding mee kan maken. Handig als je snel even wat op wilt zoeken op vakantie, maar je bent daarmee wel een gemakkelijk doelwit voor hackers en oplichters. Je wilt natuurlijk niet dat cybercriminelen kwetsbare informatie zoals bank- of emailgegevens in handen krijgen. Daarom is het verstandig op vakantie in Griekenland genoeg zorg te besteden aan je online privacy.

Oppassen met gratis internet in Griekenland
Iedereen die op vakantie gaat, maakt weleens gebruik van gratis internet. Bijvoorbeeld in een café of op de luchthaven. Het voordeel ervan is dat je met één druk op de knop gratis verbinding kunt maken met het internet. Het invoeren van een wachtwoord is vaak niet eens nodig. Het nadeel van zo’n publiekelijk open verbinding is dat iedereen zomaar op het netwerk kan inloggen. Ook cybercriminelen zoals hackers. Aan de hand van het draadloze signaal via WiFi is het mogelijk om je verbinding af te luisteren. Niet handig als je net bezig bent met het bankieren of checken van je mail. Zelfs oplichters zonder al te veel technische vaardigheden kunnen gemakkelijk toegang krijgen tot internetdata dankzij uitgebreide software. Je loopt dus een groot risico je online privacy te verliezen als je een openbaar WiFi-netwerk gebruikt. Op vakantie in Griekenland is het gebruik van een VPN dus zeker aan te raden.

Welke gevaren loop je in Griekenland?
Als je op een openbaar netwerk in Griekenland inlogt, kunnen oplichters en hackers hun slag slaan. Ze zijn uit op je persoonsgegevens of op je geld. Er zijn verschillende manieren om je op te lichten. Bijvoorbeeld door je internetverkeer af te luisteren en de contacten waarmee je contact hebt op te lichten aan de hand van phishing. Het is ook mogelijk om je bestanden te gijzelen aan de hand van ransomware. Vaak vragen cybercriminelen dan losgeld in de vorm van cryptovaluta om je gegevens weer vrij te geven.

Daarnaast is het ook mogelijk je data te verzamelen aan de hand van spyware. Deze gegevens worden dan weer doorverkocht aan andere cybercriminelen. Bij het inloggen op gratis openbare netwerken loop je dus een groot gevaar in de armen te lopen van een cybercrimineel. Gebruik daarom altijd een VPN-verbinding als je op vakantie bent.

Veilig internetten met een VPN op openbare netwerken
Een VPN-verbinding is de afkorting voor een Virtual Private Network. Daarmee kun je je internetverbinding versleutelen en voorkomen dat anderen die op hetzelfde openbare netwerk verbinding hebben gemaakt, je verbinding af kunnen luisteren. Gebruik je een openbaar netwerk zoals dat van het hotel? Dan zijn die netwerken vaak niet versleuteld en worden alle gegevens onbeschermd doorgestuurd. Daardoor kunnen cybercriminelen die zijn ingelogd op het netwerk je data en wachtwoorden ook onderscheppen. Met een VPN kun je dit voorkomen.

Als je in het buitenland bent, is het goed om jezelf aan te leren altijd een VPN te gebruiken. Er zijn verschillende aanbieders die dat mogelijk maken. Je kunt je internetverkeer omleiden op je smartphone, laptop of tablet. Je data loopt dan via een beveiligde tunnel. Zelfs als oplichters of criminelen toegang hebben tot het internet, kunnen ze jouw data niet onderscheppen. Deze is namelijk versleuteld tot een onbruikbare reeks van verschillende tekens. Er zijn verschillende goedkope aanbieders die servers overal in de wereld hebben staan. Zo kun je dus toch verbinding maken met een Griekse VPN-server, zodat je internet snel blijft. Op die manier kun je je online privacy vergroten en hoef je je niet meer druk te maken over of een online gratis hotspot wel veilig is.