Bomen tegen hitte in Athene

In een poging Athene te verkoelen wil de burgemeester van de Griekse hoofdstad de komende vijf jaar in totaal 25.000 bomen planten. Hiermee hoopt Haris Doukas meer ‘koele corridors’ te creëren op straat, in parken en op de heuvels.

De temperatuur in Athene kan in de zomer makkelijk oplopen tot een graad of 40. Sterker nog, tot dinsdag stond het Europese hitterecord op naam van Athene. In 1977 werd een temperatuur van 48 graden gemeten.

Bomen-in-Athene

Vorig jaar werd de Griekse hoofdstad getroffen door meerdere hittegolven, waardoor belangrijke toeristische trekpleisters als de Akropolis tijdelijk gesloten moesten worden. Volgens het Nationale Observatorium van Athene was het zelfs de warmste julimaand ooit sinds de metingen in 1863 begonnen.

Bomen-in-Athene

Doukas was voor zijn verkiezing tot burgemeester in oktober nog hoogleraar energiebeleid. Hij hield zich onder meer bezig met duurzame groei. Het plan is om nu jaarlijks vijfduizend bomen te planten om voor meer schaduw te zorgen in en rondom Athene. Van het totale aantal moeten er drieduizend op het nieuwe sportcomplex in het industriële district Votanikos worden geplant. Ook op de heuvels rondom de stad moeten veel nieuwe bomen komen. De afgelopen zes jaar is bijna een kwart van de bomen daar verloren gegaan aan bosbranden.

Bron: NU.nl
Foto’s: Shutterstock