Ruzie om Parthenon-sculpturen gaat door

Het was een berichtje in de zijlijn die ons een beetje was ontschoten, maar eind vorig jaar kwam het tot een botsing tussen Griekenland en het Verenigd Koninkrijk. Een ontmoeting tussen de Britse premier Rishi Sunak en zijn Griekse ambtgenoot Kyriakos Mitsotakis werd namelijk op het allerlaatste moment afgezegd. Dat zou te maken hebben met een langlopende ruzie tussen de twee landen over wereldberoemde Parthenon-sculpturen.

British Museum
Engeland en Griekenland kunnen het niet eens worden over de 2.500 jaar oude beeldhouwwerken. Een deel van de beelden staat in het British Museum in Londen, het andere deel in Athene. Ooit stonden alle beelden in de Griekse stad, maar aan het begin van de negentiende eeuw zijn ze door de Britse ambassadeur Thomas Bruce van het Ottomaanse Rijk naar Londen verscheept. Bruce was de graaf van Elgin. De beelden worden daarom ook wel de Elgin Marbles. genoemd. In 1816 kocht de Britse regering de sculpturen om ze tentoon te stellen in het museum in Londen. Daarom worden ze door veel mensen gezien als het bekendste voorbeeld van roofkunst.

Parthenon-marbles

Mona Lisa
Mitsotakis had tegen de BBC gezegd dat de beelden terug moeten naar Griekenland. De huidige situatie is volgens hem namelijk vergelijkbaar met “het doormidden snijden van de Mona Lisa”. Die uitspraak zou verkeerd zijn aangekomen bij Sunak, die een geplande ontmoeting meteen annuleerde. Die ontmoeting had moeten gaan over de situatie in het Midden-Oosten, Oekraïne, klimaatverandering, migratie “en natuurlijk de Parthenon-sculpturen”, zegt Mitsotakis in een verklaring. De Griekse premier laat ook weten “teleurgesteld” te zijn. Hij weigerde zelfs een ontmoeting met de Britse vicepremier, die hem als alternatief aangeboden werd.
Kortom, de kou tussen Griekenland en het VK is nog steeds niet uit de lucht.

Bron: NU.nl
Foto’s: Shutterstock