Hogere babybonus

Te weinig geboortes en een exodus van jonge Grieken: Athene legt een pak geld op tafel om het geboortecijfer aan te zwengelen. Een hogere babybonus moet koppels overhalen om zich voort te planten. Maar of dat zal helpen?

400 euro meer
Het plan van Athene om het vruchtbaarheidscijfer op te krikken is simpel: er komt een hogere ‘babybonus’. Vanaf april krijgen ouders voor hun eerste kind 2.400 euro, dat is 400 euro meer dan in 2020, toen de babybonus ingevoerd werd. Hoewel die toelage goed klonk, bleek ze niet voldoende om de gevolgen van de inflatie en de stijgende huurprijzen op te vangen.

Vergrijzing
Een Griekse vrouw krijgt gemiddeld 1,3 kinderen in haar leven en dat is veel te weinig, aldus de conservatieve premier Kyriakos Mitsotakis. Door de vergrijzing telt Griekenland steeds minder werkenden, en dus minder belastingbetalers. Jongeren beginnen, net zoals elders in Europa, later aan kinderen. Daar zit de diepe economische crisis die Griekenland jaren teisterde, zeker voor iets tussen. Dat stelt het land voor enorme sociale en economische uitdagingen.

Schepje bovenop
Athene doet er nu dus nog een schepje bovenop. De bonus neemt bovendien toe naarmate je meer kinderen krijgt, zei de minister van Economie. Voor een tweede kind gaat het om 2.700 euro, en voor een derde tot 3.000 euro. Daarnaast beloofde de regering nog een resem ondersteunende maatregelen, zoals kraamzorg en meer plaatsen in de crèche.

Bron: Standaard.be
Foto: Shutterstock