Paleis van Aigai heropend

Het paleis waar Alexander De Grote tot koning gekroond werd, is opnieuw toegankelijk voor het publiek. 2.170 jaar lang lag het in puin. Maar nu is het Paleis van Aigai opnieuw toegankelijk voor het publiek. Het paleis, formeel gekend als de Koninklijke Metropolis van de Macedoniërs, was het grootste gebouw in het klassieke Griekenland met een oppervlakte van ongeveer 15.000 vierkante meter, volgens het Griekse Ministerie van Cultuur.

Gekroond
Het werd voornamelijk gebouwd door Alexander de Grote’s vader Filips II van Macedonië in de 4e eeuw voor Christus. “Het is de plaats waar Alexander de Grote tot koning werd gekroond, kort na de moord op zijn vader, om zijn glorieuze veldtocht te beginnen”, zei de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis tijdens de openingsceremonie.

Werelderfgoed
Het Paleis van Aigai, in de vorm van twee aangrenzende vierkante donuts van ongelijke grootte, was het administratieve en spirituele centrum van het koninkrijk. De overblijfselen van het paleis en de nabijgelegen koninklijke graven staan op de Werelderfgoedlijst van de Verenigde Naties in het gebied naast het moderne dorp Vergina. Als een driedimensionale puzzel werden de marmeren zuilen weer opgebouwd door stukken steen die in de ruïnes waren opgegraven samen te voegen met replica’s van vervangende onderdelen.

Reconstructie
Het paleis werd in 148 voor Christus verwoest door de Romeinen en werd daarna ook vaak geplunderd. Zestien jaar lang werd er gewerkt aan de reconstructie van de reusachtige site, met hulp van de Europese Unie en het kostte meer dan 20 miljoen euro volgens het Griekse ministerie van Cultuur. “Wat we vandaag doen is een gebeurtenis van mondiaal belang en internationale reikwijdte”, zei Mitsotakis. “Het belang van zulke monumenten overstijgt de lokale grenzen. En wij, als bewaarders van dit kostbare culturele erfgoed, moeten het beschermen, benadrukken en promoten.”

Bron: Nieuwsblad.be
Foto: Shutterstock