Feta alleen in Griekenland feta

Het was een berichtje in de kantlijn, maar voor de Griekenland belangrijk nieuws. Het Hof van Justitie van de Europese Unie oordeelde half juli 2022 dat Denemarken de wet overtreedt door zijn kaasproducenten toe te staan ​‘feta’ te exporteren. Alleen in Griekenland gemaakte kaas van schapen- en geitenmelk mag feta genoemd worden.

Griekenland maakt al zesduizend jaar kaas van schapen- en geitenmelk, volgens een uitgebreid traditioneel recept. Daarom is feta in 2002 door de EU aangewezen als een traditioneel Grieks product en heeft het een wettelijke bescherming gekregen.

Feta

Het product is meer dan alleen de nationale trots van de Grieken; ze verdienen er namelijk ook veel geld mee. Er wordt jaarlijks ongeveer 120.000 ton feta geproduceerd in het land.

In Denemarken werd ook kaas gemaakt met de naam feta. Dat land ontkende niet dat het ‘neppe’ feta maakte, maar stelde dat het het alleen buiten de EU verkocht. Volgens de Denen golden de regels alleen binnen de Europese Unie. Daar was de Europese Commissie het niet mee eens. Daarom startte ze in 2019 een juridische strijd tegen het land, gesteund door Griekenland en Cyprus.

Zuivelproducenten in Denemarken moeten nu onmiddellijk voldoen aan de uitspraak van de rechtbank en stoppen met de productie van namaakfeta.

Foto’s: Shutterstock