Marbles in Vaticaanstad terug

In navolging van de mogelijke teruggave van de zogeheten Parthenon Marbles, een verzameling marmeren sculpturen van het Parthenon van de Atheense Akropolis, door het British museum aan Griekenland, heeft het Vaticaan alvast een aantal museale kunstwerken terug gegeven aan het land van herkomst.

Griekenland verwelkomde drie sculptuurfragmenten van het Parthenon, nadat paus Franciscus persoonlijk had geïntervenieerd in deze kwestie bij het Vaticaan Museum. Minister van Cultuur Lina Mendoni had de paus persoonlijk bezocht in Rome en onderstreepte tijdens dat bezoek de importantie van de teruggave, in het licht van het uiteindelijke doel van de Griekse overheid: de Parthenon Marbles voor eens en altijd naar Griekenland terug brengen.

De paus benadrukte nogmaals zijn respect voor Griekenland als wieg van de westerse beschaving. De kunstwerken hebben twee eeuwen deel uitgemaakt van de collectie van het Vaticaan Museum, maar zijn straks, tot vreugde van de Grieken, te zien in het Acropolis Museum in Athene.

De Grieken hopen dat het nieuws over de teruggave van deze kunstschatten, druk zet op de onderhandelingen met het British Museum. De teruggave van kunstschatten aan het land van herkomst is de laatste jaren in al van Westerse landen op de agenda komen te staan.

Foto’s: Shutterstock