Elefsina

Elefsina is opnieuw in het nieuws en dat is geen toeval. De stad, niet ver van Athene gelegen, werd onlangs verkozen tot culturele hoofdstad van Europa (samen met Timisoara, Roemenië en Veszprém, Hongarije) waardoor er veel culturele activiteiten en evenementen in gang zijn gezet. Zo werd onlangs niet geheel toevallig het gerenoveerde Archeologisch Museum van Elefsina heropend voor publiek.

Het museum zelf, maar ook de presentatie van de collecties zijn gemoderniseerd en voorzien van nieuwe audiovisuele media. Cultuurminister Lina Mendoni heropende het museum waarbij ze veelbelovend opmerkte: “Deze upgrade is een eerste stap in een groter project, en wel de realisatie van een nieuw archeologisch museum voor Elefsina, gevestigd in het oude olijven-fabrieksgebouw.” Dat nieuwe museum zal straks een oppervlakte beslaan van 4.500 vierkante meter en recht doen aan het belang van Elefsina (vroeger Eleusis geheten) in de antieke oudheid.

Het archeologisch museum van de stad stamt uit 1889 en is daarmee een van de oudste musea van Griekenland. Het is in het bezit van een rijke collectie die teruggaat tot aan de prehistorie en kunstobjecten bevat tot aan de laat-Romeinse periode.

Foto: Shutterstock