Minder toeristen Cyprus

Gaat het in Griekenland goed in de toerismesector, in Cyprus, waar toerisme eveneens een belangrijk onderdeel van de economie is, zijn er nieuwe problemen ontstaan. Na de malaise door corona wordt de sector nu getroffen door het vliegverbod voor Russen vanwege de oorlog in Oekraïne.

Russen vertegenwoordigden de laatste tien jaar de grootste groep aan toeristen in Cyprus. Het wordt daarom wel eens Moskou-aan-zee genoemd. Dat komt vooral doordat andere mediterrane landen waar Russische toeristen graag vertoeven zoals Turkije, Tunesië en Egypte, instabiel/onrustig waren geworden en dus minder aantrekkelijk. Cyprus werd al snel als goed alternatief gezien voor een vakantie in mediterrane sferen en dus deed het land goede zaken.

Daar komt nu dus radicaal een eind aan door het vliegverbod waardoor de toerismesector forse klappen krijgt. Ondanks de economische strop heeft de Cypriotische bevolking begrip voor het vliegverbod. Doordat het noordelijke deel van het eiland ook als bezet gebied (door Turkije) wordt beschouwd, is er veel sympathie voor Oekraïne dat immers deels door de Russen wordt bezet. Tegenover het verlies aan Russische toeristen staat gelukkig een opleving van toeristen uit andere landen van (West)-Europa.

Cyprus en Rusland

Foto: Shutterstock