Culturele Hoofdstad 2023 Elefsina

Samen met het Hongaarse Veszprém en het Roemeense Timisoara, is de Griekse stad Elefsina aangewezen als Culturele Hoofdstad van Europa voor het jaar 2023.

Elefsina ligt in de regio Attica en heeft ongeveer dertigduizend inwoners. Ondanks dat Elefsina tegenwoordig een stad is met relatief veel industrie, is er daarnaast veel cultuurhistorie te bewonderen die stamt uit de antieke oudheid. In die periode was Eleusis (oude benaming) verbonden met Athene door de zogenoemde Heilige Weg, de processieweg die langs de belangrijke cultusplaats het heiligdom van Eleusis liep. Hier werd eeuwenlang de Griekse godin Demeter vereerd en werden de zogeheten Mysteriën van Eleusis gevierd, een populaire antieke mysteriecultus. Er zijn nog restanten van deze ooit zo belangrijke cultusstad, waarmee Elefsina haar sterkste troef in handen heeft.

Culturele Hoofdstad Elefsina

Analoog aan de befaamde antieke Mysteriën heeft Elefsina het culturele programma voor 2023 Mysteriën van Transitie genoemd. De hoofdelementen mens en maatschappij, milieu en arbeid in relatie tot transities, zijn leidend in het culturele programma. Overigens is Culturele Hoofdstad van Europa een Griekse uitvinding, in 1985 gelanceerd door toenmalig cultuurminister Melina Mercouri.

Foto’s: Shutterstock