Kandidaat-werelderfgoed Nicopolis, Epirus-regio

Goed nieuws voor de bergachtige regio Epirus in Noordwest-Griekenland: de archeologische site Nicopolis is voorgedragen voor de werelderfgoedlijst van Unesco.

Nicopolis

Het antieke Nicopolis, vlak bij Preveza, was een belangrijke stad in de Romeinse periode ten tijde van Octavianus. Deze keizer stichtte 31 v.Chr. Nicopolis nadat hij de befaamde keizer Marcus Antonius en Cleopatra had verslagen bij het nabijgelegen Aktion. Nicopolis betekent dan ook ‘Stad van de overwinning’. Nicopolis ontwikkelde zich tot een militair en politiek belangrijke stad in die tijd, strategisch gelegen tussen het westen en de oostelijke mediterrane wereld. De huidige archeologische site is van grote omvang, omvat de restanten van onder anderen een theater, een stadion, een aquaduct en Romeinse huizen en mozaïeken.

Nicopolis

Cultuurminister Lena Mendoni benadrukte het belang van Nicopolis: “Promoten van de Nicopolis-site wereldwijd is een prioriteit van ons ministerie”, aldus de minister die verder aangaf dat de aanvraag gepaard gaat met renovatie van Nicopolis en aanvullende infrastructurele werken.

Foto’s: Shutterstock