Hoofdgebouw Aigai-museum in Vergina geopend

Het hoofdgebouw van het Aigai Polycentric Museum in Vergina, Noord-Griekenland (75 kilometer van Thessaloniki) opende onlangs haar deuren voor publiek.

De archeologische site Aigai, de antieke eerste hoofdstad van het Koninkrijk Macedonië, is al geruime tijd (sinds 1996) Unesco-Werelderfgoed. De site omvat onder meer de graven van de Macedonische koningen, met het graf van Philippus II van Macedonië, vader van Alexander de Grote, als meest beroemde tombe.

Aigai-museum

Niemand minder dan de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis opende het indrukwekkende museum, waarbij de premier aangaf dat “dit museum de Griekse grenzen overstijgt omdat het bijdraagt aan een werelderfgoed dat de evolutie van antieke steden verbeeldt.” Het museum exposeert onder de titel ‘Een Venster op de Wereld van Alexander de Grote’ een aantal facetten van de antieke Macedonische wereld, zoals architectuur, religie en kunst.

Aigai-museum

Het museum is overigens niet het enige project in de regio Centraal-Macedonië waar in wordt geïnvesteerd. Het ministerie van Cultuur subsidieert in deze regio 59 projecten voor een bedrag van vijftig miljoen euro.

Foto’s: Shutterstock