Greek cuisine

De Griekse keuken liet zich onlangs van haar smakelijkste kant zien. De reisgids TasteAtlas verkoos Griekenland namelijk als nummer twee op de lijst van Best Cuisine for 2022. De Griekse keuken eindigde vlak na het schier onverslaanbare Italië wat betreft traditionele keukens, maar liet landen die toch ook een aardig potje kunnen koken als Spanje, Japan en Mexico, achter zich.

De jury was wat betreft de Griekse keuken vooral te spreken over de traditionele gerechten bougatsa (patisserie), dakos (een mezze uit Kreta) en saganaki (een kaasgerecht). Ook olijfolie uit Kalamata, pistachenoten uit Aegina en perziken uit Naoussa, Macedonië gooiden hoge ogen.

Het meest populaire Griekse gerecht is nog altijd, het zal niemand verbazen, een broodje gyros. Simpleweg streetfood op zijn best, volgens de jury. In de categorie Best Dishes, scoorden païdakia (gegrilde lamskoteletjes), bakaliaros (zeg maar de Griekse fish&chips) en giouvetsi (een stoofpotje) bovengemiddeld goed. Hoogste tijd om maar weer eens naar ‘de Griek’ te gaan!

Greek cuisine

Foto’s: Shutterstock