Immaterieel Grieks erfgoed

Het Griekse ministerie van Cultuur heeft onlangs bij Unesco een aanvraag ingediend om een tweetal tradities toe te voegen aan de lijst van immaterieel erfgoed. Het betreft het zogeheten ‘Panagia Mesosporitissa-feest’ en de traditie van het bouwen en gebruiken van ‘droge muurtjes’ op het platteland. Het zegenen van de rijkdommen van het land, ‘Panagia Mesosporitissa’, vindt traditioneel plaats op 21 november en is een gebruik dat stamt uit de voorchristelijke periode en overgenomen werd door in de christelijke tradities.

Het bouwen van stenen afscheidingsmuurtjes in boerenlandschap (the art of drystone walling) is de andere traditie die Griekenland graag op de Unesco-lijst wil om betere bescherming voor oude gebruiken te kunnen bieden. Het bouwen van muurtjes door ze te stapelen zonder gebruik te maken van andere (natte) materialen is een traditie die niet alleen in Griekenland voorkomt. Ook Andorra, Oostenrijk, België, Ierland en Luxemburg hebben deze bouwstijl van landafscheiding op de erfgoedlijst laten zetten.

Het ministerie vindt het belangrijk om ook immaterieel erfgoed op de Unesco gewaardeerd te krijgen. “Bescherming en promotie van Grieks immaterieel erfgoed is een van onze topprioriteiten”, aldus cultuurminister Lina Mendoni.

Foto: Shutterstock