Parthenon Marbles Athene

We hebben er al eens eerder over bericht, maar er zijn nieuwe ontwikkelingen, maar ook tegenstrijdige berichten inzake de teruggave van de Parthenon Marbles aan Griekenland.

Al meer dan dertig jaar wordt er onderhandeld tussen het British Museum en de Griekse overheid inzake de wereldberoemde Parthenonfriezen, ook wel Elginfriezen genoemd, naar de voormalige Lord Thomas Bruce, graaf van Elgin, die de antieke kunstwerken tussen 1801 en 1804 naar Engeland liet brengen.

Parthenon marbles

Volgens het British Museum zijn er “constructieve besprekingen gevoerd, waarbij er naar een ‘Parthenon-partnerschap’ wordt gezocht met de Grieken.” De Griekse overheid ontkent echter bij monde van woordvoerder Yiannis Economou dat er voortgang is geboekt in deze al jaren slepende kwestie. “Er is geen verdere communicatie geweest”, aldus Economou, die benadrukte dat “de teruggave van de friezen het constante doel is en blijft.”

Parthenon marbles

Ook acteur en schrijver Stephen Fry bemoeit zich met de marbles. In een interview met The Guardian liet hij zich ontvallen dat het toentertijd wegvoeren van de antieke sculpturen te vergelijken is met het denkbeeldig weghalen van de Eifeltoren uit Parijs en het weghalen van Stonehenge uit Salisbury. “De Parthenon Marbles zijn een onuitwisbaar symbool van het Griekse cultuurerfgoed”, aldus Fry, fervent voorstander van teruggave.

Foto’s: Shutterstock