Ongeval in Griekenland? Zo komt je zorgverzekering van pas

Griekenland is een populaire vakantiebestemming onder Nederlanders. Niet alleen voor badgasten, maar ook voor de actieve vakantiegangers. Zo kun je aan het strand liggen of juist door de mooiste natuurgebieden wandelen. Wat voor vakantie je ook hebt, een ongelukje kan altijd gebeuren. Hopelijk valt het dan mee, maar stel dat je in Griekenland naar het ziekenhuis moet: hoe werkt dit precies? En wat heb je eigenlijk aan je zorgverzekering? We leggen het je uit.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Begin met een goede voorbereiding. Bedenk je bijvoorbeeld voor vertrek wat voor vakantie je gaat hebben. Als je een relaxte zonvakantie gaat hebben, heb je aan een fles zonnebrand misschien genoeg voorbereiding. Maar als je sportieve plannen hebt, is dit even anders. Neem een EHBO-kitje mee met alle hulpmiddelen die voor jou relevant zijn, zoals blaarpleisters als je veel gaat wandelen.

Ook niet onhandig: zoek van tevoren alvast op welke zorgverleners zich op je vakantiebestemming bevinden. Het is wel zo geruststellend als je direct weet waar de dichtstbijzijnde huisarts of ziekenhuis is. Je kunt als alternatief ook het alarmnummer van je verzekeraar gereed houden. Deze staat op de website en achterop je zorgpas. Als je dit nummer belt wanneer je zorg nodig hebt, kan je verzekeraar je helpen bij het vinden van de juiste zorg in de buurt.

Verder is het slim om deze documenten en gegevens bij je te hebben:

  • Zorgpas met EHIC
  • Het algemene alarmnummer van Griekenland (112)
  • Persoonlijke gegevens
  • De polis van je verzekering
  • Contactgegevens van mensen die je op de hoogte kunt brengen

Dit heb je aan je zorgverzekering

Alvast één meevaller: met een Nederlandse zorgverzekering ben je in het buitenland nog steeds verzekerd voor zorg, dankzij de werelddekking. Zo wordt je vanuit de basisverzekering nog steeds netjes vergoed voor onverwachte medische zorg, zoals spoedeisende hulp, ambulancevervoer of een noodzakelijke operatie.

Hier zijn echter wel wat haken en ogen bij:

  • Je maakt in het buitenland nog steeds gebruik van je eigen risico. Houd dit dus in je achterhoofd wanneer je overweegt om je eigen risico te verhogen;
  • Minder urgente zorg die ook nog prima kan wachten tot je weer terug in Nederland bent, wordt niet vergoed;
  • Zorgkosten worden vergoed tot 100% van het Nederlandse tarief. Als de kosten in Griekenland hoger zijn dan in Nederland, moet je het verschil alsnog zelf betalen;
  • Let op het verschil tussen privéklinieken en staatsziekenhuizen. Griekenland kent namelijk veel privéklinieken, en die zijn een stuk duurder. Hierdoor loop je het risico zelf veel te moeten betalen. Ook hierom is het slim de alarmcentrale van je verzekeraar te bellen; zij wijzen je op het dichtstbijzijnde staatsziekenhuis.

Overweeg een aanvullende zorgverzekering

Net als in Nederland, vallen bepaalde zorgkosten natuurlijk nog steeds buiten je basisverzekering. Je kunt je hiervoor aanvullend verzekeren. Bedenk je wel dat dit nog maar tot eind december kan: alleen in die periode kun je zorgverzekeringen vergelijken. Dit kan best een slimme oplossing zijn wanneer je een specifieke sport of activiteit in Griekenland gaat doen, waar een bepaald type zorg vaak bij nodig is. Een aanvullende verzekering voor sportmassages voor als je veel wilt wandelen, bijvoorbeeld.

De dekking ‘gevaarlijke sporten’ kan ook een uitkomst zijn voor de sportieve vakantiegangers. Deze dekking is specifiek bedoeld om je te beschermen wanneer je medische zorg nodig hebt door een ongeluk bij een riskante sport. Voor Griekenland kun je hierbij denken aan bergbeklimmen of diepzeeduiken. Let wel op: de lijst met gevaarlijke sporten varieert per verzekeraar. Zoek dit dus eerst uit voordat je hem afsluit.

Foto: Shutterstock